2022-111-6
Vedoucí práce: Ing. Jan Patera, Ph.D.
Konzultant: Ing. Michaela Slámová
V dnešní době je většina nově vyvíjených léčivých látek špatně rozpustná ve vodném prostředí, což představuje značný problém při perorálním podání. Jedním ze způsobů, jak lze rozpustnost léčivé látky zlepšit, je společné mletí léčivé látky a excipientu (koformeru). Během společného mletí dochází ke zmenšování velikosti částic, tvorbě procesně indukovaných poruch na povrchu vzorku, ale také ke tvorbě amorfních oblastí. Všechny tyto jevy spolu se správnou volbou koformeru mohou zvyšovat rozpustnost léčivé látky. Cílem této práce bude porovnat účinky různých koformerů na rychlosti rozpouštění modelové léčivé látky / optimalizace procesu mletí.
Student bude v rámci experimentální práce připravovat společně mleté směsi (směs účinné látky a různých koformerů). Pomocí disoluce v průtokové cele bude sledována kinetika rozpouštění léčivé látky. Připravené směsi budou následně charakterizovány pomocí optického mikroskopu, XRD nebo FTIR.
Místo řešení: Ústav organické technologie (111)