Předcházející      Další

Redox chování komplexů Fe (III) modelujících tyrosinové proteiny

Autor: Václava Jahnová

Ročník: 5.

Školitel:  ing. Irena Hoskovcová, CSc

 

 

Tyrosinové proteiny jsou jedním typem nehemových proteinů obsahujících železo, které jsou nezbytné pro metabolismus obratlovců. Pomocí jednodušších modelů nahrazujeme složitou strukturu metalloproteinu a získáváme tak důležité informace o jeho chování a vlastnostech.

Práce, na něž navazujeme, se zabývaly zkoumáním vlivu postranního řetězce  aminokyseliny na vlastnosti komplexů modelujících molekulu tyrosinu.

Byly připraveny komplexy s ligandy typu Schiffových bází (K[Fe(sal–aa)2], kde sal=salicyliden) a redukovaných Schiffových bází (K[Fe(hb–aa)2], kde hb=N-(2-hydroxybenzyl)), aa představuje  aminokyselinu – glycin (gly), alanin (ala), valin (val), leucin (leu), isoleucin (ile) a isomáselnou kyselinu (ibu).

Dříve změřená UV/VIS spektra odrážejí vliv postranního řetězce aminokyseliny na prostorové uspořádání v okolí kovu. Měření klasickou polarografickou metodou ukazují, že redukce probíhá ve dvou stupních a jejich půlvlnové potenciály rovněž závisejí na povaze bočního řetězce aminokyseliny. Celý proces je komplikován adsorpčními a kinetickými jevy.

Naším cílem je objasnit souvislost mezi strukturou komplexu a jeho redox chováním odrážejícím reaktivitu látky vůči okolí.