BUBBLING – intenzifikační prostředek procesu tavení skla
Autor: Jiří Novák
Ročník: 5.
Ústav skla a keramiky
Školitel: Doc. Ing. Stanislav Kasa, CSc.
Bubbling (probublávání skloviny) vystupuje jako jedna z variant intenzifikace tavícího procesu ve sklářských tavících pecích. V práci byla provedena numerická simulace vlivů bubblingu na teplotní a rychlostní pole ve sklovině s využitím komerčního CFD programu Fluent. Navržená výpočetní síť obsahovala 180 000 buněk. Jako intenzifikační metoda, fyzikální podstaty, využívá bubbling rozdílu hustot injektovaného plynu a okolní roztavené skloviny. Při přenosu hybnosti mezi sloupcem bublin a taveninou byl brán zřetel na velikost, rychlost stoupání, frekvenci vývinu, výšku sloupce bublin a také na termofyzikální vlastnosti skloviny. Vzhledem k relativně vysokým rychlostem a krátkým dobám zdržení bublin ve sklovině byly zanedbány difúzní děje. Výsledky matematické simulace poukázaly, že bubbling má dopad na dění v celém bazénu pece. Mezi stěžejní patří zvýšená tepelná a mechanická homogenizace, nárůst přestupu tepla do skloviny event. snížení spotřeby paliva a snížení nebezpečně vysokých teplot pod klenbou.