Bakalářské
studium FPBT
Studijní program: Potravinářství a biotechnologie
Cíl studia:
Obecným cílem studijního programu je příprava absolventů, jejichž znalosti vycházejí z vybraných současných teoretických poznatků a metod, kteří jsou schopni aplikace nabytých znalostí při výkonu povolání.
Studijní obor: Obecná
mikrobiologie a biotechnologie
Charakteristika oboru:
Studijní obor vychovává
odborníky specializované na práci v mikrobiologických laboratořích a
laboratořích pro diagnostiku biologického materiálu. Studenti se mohou dále
specializovat na Obecnou mikrobiologii a biotechnologie, Mikrobiologii a
molekulární genetiku a Fermentační a environmentální biotechnologie. Základ
vzdělání v tomto oboru tvoří vědomosti z chemických (anorganická, organická,
fyzikální, analytická chemie) a biologických (biologie, biochemie,
mikrobiologie a molekulární genetika) disciplin včetně klasických
biotechnologií, které mají na VŠCHT Praha dlouholetou tradici. Studenti se dále
seznámí se základy předmětů výpočetní techniky, inženýrské statistiky,
počítačového zpracování dat a bioinformatiky a získají znalosti o
potravinářských surovinách. K profilování absolventů povede koncepce studijního
programu, jehož harmonogram zajistí návaznost předmětů tak, aby byl splněn
základní požadavek kladený na absolventy, tj. pochopení širších souvislostí
mezi biologickými ději v buňkách a možností jejich manipulace a využití pro
technologické i výzkumné účely. Absolventi studijního oboru budou mít přehled o
klasických a moderních mikrobiologických, molekulárně-biologických technikách,
genovém inženýrství a biotechnologiích, budou schopni samostatně provádět
základní instrumentální, biochemické, mikrobiologické, molekulárně-biologické a
genetické analýzy s využitím moderní přístrojové techniky a provádět běžné
vyhodnocování získaných analytických dat v podnikových kontrolních či
inspekčních institucích, spadajících do kompetence potravinářského průmyslu,
zemědělství, zdravotnictví, soudnictví, životního prostředí a obchodu.
Profil absolventa:
Profil absolventa
zdůrazňuje význam biologických věd ve spojení s chemickými a potravinářskými
obory FPBT. V jednotlivých předmětech se studenti seznámí s jednobuněčnými
organismy a viry, a to v nutném kontextu jejich genetické determinace,
fyziologické závislosti i vztahu buněčné organizace a buněčné funkce. Na pozadí
biologických aspektů života na jednobuněčné úrovni je posluchač postupně
seznamován s vlastnostmi a biochemickou aktivitou mikroorganismů, které určují
úlohu mikrobiologie v oborech potravinářských, farmaceutických, chemických, v
medicině i v životním prostředí. Biologické předměty jsou takto integrovány s
nutným základem chemických předmětů, matematikou, potravinářským inženýrstvím a
biotechnologiemi. V souvislosti se vstupem do EU bude pozornost soustředěna i
na legislativní a ekonomické problémy spojené s aplikací a kontrolou
biotechnologií využívajících mikroorganismy, viry a geneticky modifikované
organismy. Profil absolvent studia umožní získat uplatnění téměř ve všech
orgánech státní správy, v mikrobiologické a biotechnologické kontrole nebo v
pozicích řízení a realizace technologií na úrovni středního managementu.
Posluchači budou teoreticky i prakticky připraveni na práce v nejrůznějších
laboratořích pokrývajících široké spektrum zaměření, sahající od základních
laboratoří pro kontrolu hygieny a jakosti potravin a klinických laboratoří až
po laboratoře zaměřené na přípravu geneticky modifikovaných organismů či
prenatální diagnostiku. Uplatní se rovněž v různých biotechnologických
provozech zaměřených například na produkci potravin, fermentační procesy a při
řešení různých ekologických problémů.
° Studijní plán
· 1. ročník · 2. ročník · 3. ročník
Studijní obor: Potraviny a
výživa
Charakteristika oboru:
Studijní obor vychovává
odborníky schopné samostatně provádět průběžné kontrolní metody v závodních
nebo podnikových laboratořích potravinářského průmyslu, samostatně obsluhovat
moderní přístrojovou techniku a provádět běžné vyhodnocování získaných
analytických dat v podnikových, kontrolních či inspekčních institucích
spadajících do kompetence potravinářského průmyslu, zemědělství, zdravotnictví
a obchodu. Obor rovněž profiluje studenty pro vedoucí funkce v podnicích
společného stravování. Výuka v oboru je orientována rovněž na principy funkce
biologických systémů a jejich aplikace na řadu otázek kladených v současné době
i nechemiky, jako je např. uplatnění přírodních farmaceutik, potravních
doplňků, chemickou ekologii a komunikaci, problematiku drog aj. Studenti se
mohou dále specializovat a zaměřit se hlouběji na Expertizu jakosti a bezpečnost
potravin, Výživu a management stravovacích služeb a na Bioaktivní přírodní
látky. Základ vzdělání v tomto oboru tvoří vědomosti z chemických (anorganická,
organická, fyzikální, analytická chemie) a biologických (biologie, biochemie,
mikrobiologie) disciplin. Mohou dále získat hlubší poznatky v oblastech chemie
a analýzy potravin, chemické bezpečnosti potravin, expertizy potravin,
toxikologie potravin nebo lidské výživy, technologií přípravy stravy,
fyziologie a patofyziologie výživy a dietologie nebo mohou být profilováni na
využití přírodních látek jako surovin, jejich izolace a identifikace,
biologické aktivitě a v základech farmakologie. Všichni absolventi budou mít
současně znalostmi ze systémů řízení jakosti, potravinářské legislativy a ekonomických
disciplin.
Profil absolventa:
Absolvent najde
uplatnění v závodních a podnikových laboratořích, při běžných analýzách, které
jsou součástí kontroly a managementu jakosti potravinářských surovin a výrobků,
ve velkých provozech poskytujících stravovací služby (závodní a školní jídelny,
nemocniční stravování aj.), dále ve výrobě, vývojových a kontrolních
laboratořích firem vyrábějících hotové a předpřipravené pokrmy a také ve
farmaceutických laboratořích. Absolventi oboru se uplatní také při sledování a
řízení hygienických podmínek a principů při výrobě v souladu se zásadami HACCP
a budou mít předpoklady k aplikaci principů zdravé výživy při vývoji a
marketingu potravinářských výrobků. Jsou kvalifikováni k uplatňování výpočetní
techniky v oblasti kontroly jakosti potravin a jsou využitelní ve všech
laboratořích analyzující biologický materiál, speciálně pak v laboratořích
potravinářských, zemědělských, veterinárních, zdravotnických a obchodních.
Mohou nalézt uplatnění i v obchodních institucích, státních kontrolních
orgánech a státních úřadech zabývajících se kvalitou a zdravotní nezávadností
potravin a výživou obyvatelstva. Budou schopni praktické obsluhy současné
náročné laboratorní instrumentální techniky, se zpracováním dat a budou schopni
formulovat adekvátní závěry. Jsou seznámeni s legislativními aspekty výroby,
distribuce a kontroly potravin a budou mít znalosti, které jim dovolí řídit
technické zaměstnance laboratoří se středoškolským odborným vzděláním.
° Studijní plán
· 1. ročník · 2. ročník · 3. ročník
Studijní obor: Výroba a
distribuce potravin
Charakteristika oboru:
Obor připravuje absolventy
pro praktické uplatnění v širokém spektru potravinářských oborů, pro které
získají nezbytné vědomosti v obecných potravinářských disciplinách, např.
mikrobiologii a potravinářských procesech, dále potravinářských technologiích a
kontrolních metodách. Cílem je vychovat odborníky, kteří se orientují v
technologiích výroby potravin, jsou obeznámeni se základy výroby obalových
materiálů, principy ochranné funkce obalů potravin, testováním kvality obalů,
legislativou týkající se obalů potravin, základními principy grafického řešení
obalů a možnostmi uplatnění obalů při marketingu potravinářského zboží. Takto
profilovaní absolventi se uplatní v distribučních řetězcích, orientují se v
problematice autenticity a detekce falšování potravin, v auditech dodavatelů a
základech logistiky. Studenti se mohou dále profilovat zaměřeních zaměřit se na
Technologie a management potravinářských výrob, Distribuční řetězce
potravinářských výrobků a Obaly potravinářského zboží. Základ vzdělání v tomto
oboru tvoří vědomosti z chemických (anorganická, organická, fyzikální,
analytická chemie) a biologických (biologie, biochemie, mikrobiologie)
disciplin. Studium je doplněno základními a prakticky orientovanými předměty,
které umožňují hlubší specializaci v jednotlivých vybraných potravinářských
technologiích. Studium je doplněno ekonomickými předměty a potravinářskou
legislativou.
Profil absolventa:
Absolventi jsou
připravování pro řízení výroby v podnicích potravinářského průmyslu, pro
kontrolu a řízení jakosti ve výrobních podnicích, pro státní a regionální
inspekční orgány, pro funkce nákupčích distribučních řetězců, pracovníky
dalších oddělení řetězců, vedoucí oddělení čerstvých potravin, obalových a
marketinkových oddělení potravinářských závodů, obchodních a distribučních
organizací obchodní ředitele potravinářských firem, pracovníky zodpovědné za
klíčové odběratele a další funkce ve výrobě a distribuci potravin. Budou mít
dále znalosti, které jim dovolí řídit technické zaměstnance laboratoří se
středoškolským odborným vzděláním. Absolventi tohoto oboru se uplatí také při
sledování a řízení hygienických podmínek a principů při výrobě v souladu se
zásadami HACCP, mají předpoklady k aplikaci principů zdravé výživy při vývoji a
marketingu potravinářských výrobků. Jsou seznámeni s legislativními aspekty
výroby, distribuce a kontroly potravin. Jsou kvalifikováni k uplatňování
výpočetní techniky v oblasti kontroly jakosti potravin. Absolventi se uplatňují
v závodních a podnikových laboratoří při běžných analýzách které jsou součástí
kontroly a managementu jakosti potravinářských surovin a výrobků.
° Studijní plán
· 1. ročník · 2. ročník · 3. ročník
___________________________________________________________________________
Záměr rozvoje programu a počet přijímaných
uchazečů
Pravidla a podmínky pro vytváření
studijních plánů
Personální, finanční, materiální,
technické a informační zabezpečení studijního programu