Bakalářské studium FPBT

 

Studijní program: Potravinářství a biotechnologie

 

 

Cíl studia:

  Obecným cílem studijního programu je příprava absolventů, jejichž znalosti vycházejí z vybraných současných teoretických poznatků a metod, kteří jsou schopni aplikace nabytých znalostí při výkonu povolání.

Studijní obor: Obecná mikrobiologie a biotechnologie

 

Charakteristika oboru:

  Studijní obor vychovává odborníky specializované na práci v mikrobiologických laboratořích a laboratořích pro diagnostiku biologického materiálu. Studenti se mohou dále specializovat na Obecnou mikrobiologii a biotechnologie, Mikrobiologii a molekulární genetiku a Fermentační a environmentální biotechnologie. Základ vzdělání v tomto oboru tvoří vědomosti z chemických (anorganická, organická, fyzikální, analytická chemie) a biologických (biologie, biochemie, mikrobiologie a molekulární genetika) disciplin včetně klasických biotechnologií, které mají na VŠCHT Praha dlouholetou tradici. Studenti se dále seznámí se základy předmětů výpočetní techniky, inženýrské statistiky, počítačového zpracování dat a bioinformatiky a získají znalosti o potravinářských surovinách. K profilování absolventů povede koncepce studijního programu, jehož harmonogram zajistí návaznost předmětů tak, aby byl splněn základní požadavek kladený na absolventy, tj. pochopení širších souvislostí mezi biologickými ději v buňkách a možností jejich manipulace a využití pro technologické i výzkumné účely. Absolventi studijního oboru budou mít přehled o klasických a moderních mikrobiologických, molekulárně-biologických technikách, genovém inženýrství a biotechnologiích, budou schopni samostatně provádět základní instrumentální, biochemické, mikrobiologické, molekulárně-biologické a genetické analýzy s využitím moderní přístrojové techniky a provádět běžné vyhodnocování získaných analytických dat v podnikových kontrolních či inspekčních institucích, spadajících do kompetence potravinářského průmyslu, zemědělství, zdravotnictví, soudnictví, životního prostředí a obchodu.

 

Profil absolventa:

  Profil absolventa zdůrazňuje význam biologických věd ve spojení s chemickými a potravinářskými obory FPBT. V jednotlivých předmětech se studenti seznámí s jednobuněčnými organismy a viry, a to v nutném kontextu jejich genetické determinace, fyziologické závislosti i vztahu buněčné organizace a buněčné funkce. Na pozadí biologických aspektů života na jednobuněčné úrovni je posluchač postupně seznamován s vlastnostmi a biochemickou aktivitou mikroorganismů, které určují úlohu mikrobiologie v oborech potravinářských, farmaceutických, chemických, v medicině i v životním prostředí. Biologické předměty jsou takto integrovány s nutným základem chemických předmětů, matematikou, potravinářským inženýrstvím a biotechnologiemi. V souvislosti se vstupem do EU bude pozornost soustředěna i na legislativní a ekonomické problémy spojené s aplikací a kontrolou biotechnologií využívajících mikroorganismy, viry a geneticky modifikované organismy. Profil absolvent studia umožní získat uplatnění téměř ve všech orgánech státní správy, v mikrobiologické a biotechnologické kontrole nebo v pozicích řízení a realizace technologií na úrovni středního managementu. Posluchači budou teoreticky i prakticky připraveni na práce v nejrůznějších laboratořích pokrývajících široké spektrum zaměření, sahající od základních laboratoří pro kontrolu hygieny a jakosti potravin a klinických laboratoří až po laboratoře zaměřené na přípravu geneticky modifikovaných organismů či prenatální diagnostiku. Uplatní se rovněž v různých biotechnologických provozech zaměřených například na produkci potravin, fermentační procesy a při řešení různých ekologických problémů.

° Studijní plán

               · 1. ročník                · 2. ročník                · 3. ročník

 

Studijní obor: Potraviny a výživa

 

Charakteristika oboru:

  Studijní obor vychovává odborníky schopné samostatně provádět průběžné kontrolní metody v závodních nebo podnikových laboratořích potravinářského průmyslu, samostatně obsluhovat moderní přístrojovou techniku a provádět běžné vyhodnocování získaných analytických dat v podnikových, kontrolních či inspekčních institucích spadajících do kompetence potravinářského průmyslu, zemědělství, zdravotnictví a obchodu. Obor rovněž profiluje studenty pro vedoucí funkce v podnicích společného stravování. Výuka v oboru je orientována rovněž na principy funkce biologických systémů a jejich aplikace na řadu otázek kladených v současné době i nechemiky, jako je např. uplatnění přírodních farmaceutik, potravních doplňků, chemickou ekologii a komunikaci, problematiku drog aj. Studenti se mohou dále specializovat a zaměřit se hlouběji na Expertizu jakosti a bezpečnost potravin, Výživu a management stravovacích služeb a na Bioaktivní přírodní látky. Základ vzdělání v tomto oboru tvoří vědomosti z chemických (anorganická, organická, fyzikální, analytická chemie) a biologických (biologie, biochemie, mikrobiologie) disciplin. Mohou dále získat hlubší poznatky v oblastech chemie a analýzy potravin, chemické bezpečnosti potravin, expertizy potravin, toxikologie potravin nebo lidské výživy, technologií přípravy stravy, fyziologie a patofyziologie výživy a dietologie nebo mohou být profilováni na využití přírodních látek jako surovin, jejich izolace a identifikace, biologické aktivitě a v základech farmakologie. Všichni absolventi budou mít současně znalostmi ze systémů řízení jakosti, potravinářské legislativy a ekonomických disciplin.

 

Profil absolventa:

  Absolvent najde uplatnění v závodních a podnikových laboratořích, při běžných analýzách, které jsou součástí kontroly a managementu jakosti potravinářských surovin a výrobků, ve velkých provozech poskytujících stravovací služby (závodní a školní jídelny, nemocniční stravování aj.), dále ve výrobě, vývojových a kontrolních laboratořích firem vyrábějících hotové a předpřipravené pokrmy a také ve farmaceutických laboratořích. Absolventi oboru se uplatní také při sledování a řízení hygienických podmínek a principů při výrobě v souladu se zásadami HACCP a budou mít předpoklady k aplikaci principů zdravé výživy při vývoji a marketingu potravinářských výrobků. Jsou kvalifikováni k uplatňování výpočetní techniky v oblasti kontroly jakosti potravin a jsou využitelní ve všech laboratořích analyzující biologický materiál, speciálně pak v laboratořích potravinářských, zemědělských, veterinárních, zdravotnických a obchodních. Mohou nalézt uplatnění i v obchodních institucích, státních kontrolních orgánech a státních úřadech zabývajících se kvalitou a zdravotní nezávadností potravin a výživou obyvatelstva. Budou schopni praktické obsluhy současné náročné laboratorní instrumentální techniky, se zpracováním dat a budou schopni formulovat adekvátní závěry. Jsou seznámeni s legislativními aspekty výroby, distribuce a kontroly potravin a budou mít znalosti, které jim dovolí řídit technické zaměstnance laboratoří se středoškolským odborným vzděláním.

° Studijní plán

               · 1. ročník                · 2. ročník                · 3. ročník

 

Studijní obor: Výroba a distribuce potravin

 

Charakteristika oboru:

  Obor připravuje absolventy pro praktické uplatnění v širokém spektru potravinářských oborů, pro které získají nezbytné vědomosti v obecných potravinářských disciplinách, např. mikrobiologii a potravinářských procesech, dále potravinářských technologiích a kontrolních metodách. Cílem je vychovat odborníky, kteří se orientují v technologiích výroby potravin, jsou obeznámeni se základy výroby obalových materiálů, principy ochranné funkce obalů potravin, testováním kvality obalů, legislativou týkající se obalů potravin, základními principy grafického řešení obalů a možnostmi uplatnění obalů při marketingu potravinářského zboží. Takto profilovaní absolventi se uplatní v distribučních řetězcích, orientují se v problematice autenticity a detekce falšování potravin, v auditech dodavatelů a základech logistiky. Studenti se mohou dále profilovat zaměřeních zaměřit se na Technologie a management potravinářských výrob, Distribuční řetězce potravinářských výrobků a Obaly potravinářského zboží. Základ vzdělání v tomto oboru tvoří vědomosti z chemických (anorganická, organická, fyzikální, analytická chemie) a biologických (biologie, biochemie, mikrobiologie) disciplin. Studium je doplněno základními a prakticky orientovanými předměty, které umožňují hlubší specializaci v jednotlivých vybraných potravinářských technologiích. Studium je doplněno ekonomickými předměty a potravinářskou legislativou.

 

Profil absolventa:

  Absolventi jsou připravování pro řízení výroby v podnicích potravinářského průmyslu, pro kontrolu a řízení jakosti ve výrobních podnicích, pro státní a regionální inspekční orgány, pro funkce nákupčích distribučních řetězců, pracovníky dalších oddělení řetězců, vedoucí oddělení čerstvých potravin, obalových a marketinkových oddělení potravinářských závodů, obchodních a distribučních organizací obchodní ředitele potravinářských firem, pracovníky zodpovědné za klíčové odběratele a další funkce ve výrobě a distribuci potravin. Budou mít dále znalosti, které jim dovolí řídit technické zaměstnance laboratoří se středoškolským odborným vzděláním. Absolventi tohoto oboru se uplatí také při sledování a řízení hygienických podmínek a principů při výrobě v souladu se zásadami HACCP, mají předpoklady k aplikaci principů zdravé výživy při vývoji a marketingu potravinářských výrobků. Jsou seznámeni s legislativními aspekty výroby, distribuce a kontroly potravin. Jsou kvalifikováni k uplatňování výpočetní techniky v oblasti kontroly jakosti potravin. Absolventi se uplatňují v závodních a podnikových laboratoří při běžných analýzách které jsou součástí kontroly a managementu jakosti potravinářských surovin a výrobků.

° Studijní plán

               · 1. ročník                · 2. ročník                · 3. ročník

 

 

___________________________________________________________________________

 

 

Záměr rozvoje programu a počet přijímaných uchazečů

Pravidla a podmínky pro vytváření studijních plánů

Personální, finanční, materiální, technické a informační zabezpečení studijního programu

Souhrnné tabulky studijního programu dle formulářů A - I