Název předmětu: Dietologie
Ústav: 323 - Ústav chemie a analýzy potravin
Přednášející: doc. MUDr. L. Kužela, CSc.
Zástupce: MUDr. P. Dlouhý
Rozsah: 2/0/0 Zk
Kredit: 3
Povinné předcházející předměty:
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Pojem léčebné výživy, jednotlivé formy výživy v nemocnici, nutriční potřeba a spotřeba.
  2. Výživové požadavky u fyziologických stavů, dětství, dospívání, sport, gravidita, stáří.
  3. Technologické postupy při přípravě dietních jídel, jejich vliv na nutrienty.
  4. Dietní systém pro nemocnice, zásady, vztah dietního režimu k výživě pacientů v těžkých stavech.
  5. Dieta šetřivá, dieta s omezením tuku, dieta pankreatická, dieta redukční, dieta při zácpě.
  6. Dieta diabetická, dieta protisklerotická, dieta při selhání jater, dieta při selhání ledvin.
  7. Dieta bezlepková, dieta bezlaktózová, dieta při fenylketonurii.
  8. Dieta vegetariánská, tekuté diety - jejich příprava formou tzv. „kladenské diety“.
  9. Nízkoenergetická a neenergetická sladidla, alkoholické cukry jako sladidla.
  10. Nové trendy v dietologii - např. - tuky – Olestra, - vláknina - inulin, oligofruktany a další.
  11. Nutriční doplňky - jejich používání, přehled hlavních komponent v těchto doplňcích.
  12. Práce dietní sestry na oddělení interního typu, na LDN.
  13. Práce dietní sestry na ARO, na chirurgických odděleních.
  14. Práce dietologa a dietní sestry na jednotce intenzivní péče, zpracování bilančních sledování.
Literatura