Název předmětu: Fyziologie a pathofyziologie lidské výživy
Ústav: 323 - Ústav chemie a analýzy potravin
Přednášející: doc. MUDr. M. Stránský
Zástupce:
Rozsah: 3/0/0 kz
Kredit: 3
Povinné předcházející předměty:
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Fyziologie a patofyziologie regulace příjmu potravy (bulimie, obesita, anorexie)
  2. Fyziologie gastrointestinálního traktu
  3. Poruchy gastrointestinálních funkcí
  4. Proteiny ve výživě, metabolismus aminokyselin a jeho poruchy
  5. Sacharidy ve výživě, metabolické účinky množství a typu sacharidů v potravě
  6. Tuky ve výživě, komposice, role saturovaných a nesaturovaných mastných kyselin
  7. Vitaminy v lidské výživě, metabolické funkce, manifestace neadekvátního příjmu
  8. Kvantitativně nejvýznamnější minerální látky, stopové prvky a další potenciálně biologicky aktivní minerály
  9. Hormonální regulace metabolismu sacharidů, proteinů, tuků a minerálů.
  10. Výživa při některých fyziologických stavech - těhotenství, kojení, dospívání, stáří, fyzická zátěž
  11. Výživa v prevenci a terapii kardiovaskulárních chorob a diabetu
  12. Výživa v prevenci a terapii chorob gastrointestinálního traktu, jater a ledvin, při chorobách pohybového ústrojí, nádorovém bujení a při AIDS
  13. Výhody a risika alternativní výživy
  14. Interakce mezi živinami a léky, role antioxidantů v prevenci (a terapii) lidských chorob, metabolismus a metabolické účinky přívodu ethanolu
Literatura