Název předmětu: Základy hygieny a sanitace
Ústav: 322 - Ústav technologie mléka a tuků
Přednášející: doc. Ing. V. Filip, CSc.
Zástupce: Ing. E. Šviráková, Ph.D.
Rozsah: 0/2/0 kz
Kredit: 2
Povinné předcházející předměty: Základy mikrobiologie
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Hlavní hygienická rizika potravinářských výrob.
  2. Hlavní hygienická rizika biotechnologických výrob.
  3. Vzorkování a úprava vzorků, mikrobiologické zkoušení, celkový počet mikroorganismů (MO), základy identifikace mikroorganismů.
  4. Výskyt nežádoucích MO v potravinách a prostředí a metody jejich zkoušení.
  5. Využití čistých mikrobiálních kultur v potravinářských technologiích a metody jejich stanovení.
  6. Charakterizace MO podle životaschopnosti. Vliv technologických procesů na životaschopnost MO.
  7. Mikrobiální adheze. Hygienický význam tvorby biofilmů v potravinářských výrobách.
  8. Klasické metody likvidace MO ve výrobních závodech a kontrola jejich účinnosti.
  9. Alternativní metody (membránová filtrace, vysoký tlak, pulzní elektrické pole) likvidace MO ve výrobních závodech.
  10. Biologické ochranné systémy (antibakteriální, antifungální metabolity) potlačování růstu a likvidace nežádoucích MO v potravinách.
  11. Umístění a členěnení výrobních závodů. Hygienický design výrobních závodů a zařízení.
  12. Hygiena zaměstnanců v potravinářských výrobních a kontrolních prostorách.
  13. Voda a nakládání s odpady v potravinářských výrobních a kontrolních prostorách.
  14. Systémy řízení jakosti, HACCP systém. HACCP projekt pro potravinářských výrobek.
Literatura