Název předmětu: Hygiena potravinářských a biotechnologických výrob
Ústav: 320 - Ústav biochemie a mikrobiologie
Přednášející: doc. Dr. M. Macková
Zástupce: prof. Ing. K. Demnerová, CSc.
Rozsah: 2/1/0 z,Zk
Kredit: 4
Povinné předcházející předměty: Základy biochemie, Základy mikrobiologie
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Hygienická nezávadnost provozních mikroorganismů a postupy jejich sledování
  2. Systém HACCP
  3. Hygienická nezávadnost potravinářských surovin rostlinného nebo živočišného původu
  4. Kontrola mikrobiologické čistoty technologického zařízení
  5. Kontrola čistoty vzduchu, nezávadnosti provozní vody, pomocných látek
  6. Kontrola čistoty provozní kultury, zdroje kontaminace a jejich charakter
  7. Postupy při udržování mikrobiologické čistoty technologického procesu
  8. Mikrobiologická nezávadnost výsledného produktu a postupy při sledování jednotlivých ukazatelů
  9. Likvidace hygienicky závadných produktů
  10. Povolené pomocné látky a aditiva a sledované toxické kontaminanty
  11. Producenti nejúčinnějších mykotoxinů a jejich morfologie
  12. Principy spravne laboratorní praxe
  13. Principy správné výrobní praxe
  14. Podklady pro schvalovací řízení nového výrobku
Literatura