Název předmětu: Laboratoř základů mikrobiologie
Ústav: 320 - Ústav biochemie a mikrobiologie
Přednášející: doc. RNDr. J. Pazlarová, CSc.
Zástupce: doc. Dr. Ing. M. Macková
Rozsah: 0/0/3 kz
Kredit: 2
Povinné předcházející předměty:
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři. Příprava sterilních baněk, zkumavek, pipet a ostatních nástrojů
  2. Definovaná a komplexní media. Příprava a sterilizace různých typů kultivačních a diagnostických medií
  3. Techniky inokulace vybraných typů bakterií a kvasinek. Světelná mikroskopie nativních a barvených preparátů bakterií a kvasinek. Gramovo barvení vybraných bakteriálních kmenů
  4. Izolační techniky mikroorganismů.Čárkovací technika pro izolaci čistých kultur ze směsi dvou druhů bakterií.
  5. Mikroskopie kvasinek - typy vegetativního dělení kvasinek. Vitální barvení kvasinek methylenovou modří. Techniky počítání kvasinek v počítací komůrce.
  6. Pohlavní rozmnožování kvasinek - stanovení kopulačního typu
  7. Faktory ovlivňující bakteriální růst. Experimenty ukazující účinek teploty, organických barviv, UV a antibiotik na růst a dělení mikroorganismů
  8. Principy stanovení počtu ľivých bakterií v různých typech potravin.
  9. Úvod k ISO normám. ISO normy pro stanovení mikroorganismů v potravinách
  10. Identifikace izolovaných bakteriálních a kvasinkových kmenů. Biochemické testy izolátů.Použití ENTERO-testu k identifikaci izolátů
  11. Základy morfologie mikro-mycet (plísně). Použití mikroskopu při klasifikaci jednotlivých rodů běžných plísní. Principy systemu a identifikace plísní
  12. Růstová křivka mikroorganismů. Výpočet růstové rychlosti z naměřených hodnot - kultivace E. coli v baňce, měření optické density. Stanovení růstové rychlosti, času lagu, a generační doby.
  13. Rychlé metody stanovení mikroorganismů
  14. Likvidace žitých kultur a medií a mytí skla. Závěrečný test. Zhodnocení znalostí a výsledků práce. Zápočet.
Literatura