Název předmětu: Mikrobiologické zkoumání potravin
Ústav: 320 - Ústav biochemie a mikrobiologie
Přednášející: prof. Ing. K. Demnerová, CSc.
Zástupce: doc. RNDr. J. Pazlarová, CSc.
Rozsah: 2/0/0 Zk
Kredit: 3
Povinné předcházející předměty: Základy mikrobiologie
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Zákonitosti růstu mikroorganismů v přírodním prostředí, vliv fyzikálních faktorů na růst mikrooganismů.
  2. Význam a klasifikace jednotlivých druhů a skupin mikroorganismů významných z potravinářského a hygienického hlediska
  3. Patogenní bakterie šířené potravinami, definice indikátorových mikroorganismů, typy bakteriálních toxinů.
  4. Techniky odběr vzorků a manipulace se vzorky potravin při mikrobiologickém rozboru
  5. Standardní vyšetřovací metody založené na kultivaci bakterií na tekutých nebo pevných selektivních půdách, vyhodnocení fenotypického projevu.
  6. Standardní vyšetřovací metody založené na kultivaci kvasinek a plísní na pevných půdách, vyhodnocování morfologie ( makro- a mikroskopicky), typy toxinů produkovaných plísněmi.
  7. Jednotlivé skupiny pathogenních mikroorganismů: význam, výskyt, stanovení
  8. Přehled rychlých metod stanovení mikroorganismů biochemické, imunochemické, fyzikální metody
  9. Přehled molekulárně biologických metod pro detekci přítomnosti patogenních mikroorganismů, možnosti kvalitativního a kvantitativního stanovení.(BSE)
  10. Možnosti využití kvalitativní i kvantitativní polymerasové řetězové reakce (PCR) při detekci patogenních mikroorganismů
  11. Geneticky modifikované organismy v potravinářských technologiích: význam a detekce
  12. HACCP – systém kritických kontrolních bodů při výrobě potravin a rizikové kategorie potravin. Dodržování a definice kvality, její dosažení, kontrola úrovně hygieny a sanitace výroby
  13. Čištění a desinfekce: antibakteriální, antifungální prostředky, metody a praktické užití
  14. Legislativa: potravinářská legislativa v České republice a v Evropské unii. Současný vývoj potravinářské legislativy, včetně GMO.
Literatura