Název předmětu: Nezávadnost potravin
Ústav: 323 - Ústav chemie a analýzy potravin
Přednášející: prof. Ing. K. Demnerová, CSc.
Zástupce: prof. Ing. J. Hajšlová, CSc.
Rozsah: 2/0/0 Zk
Kredit: 3
Povinné předcházející předměty: Základy toxikologie a ekologie, Chemie potravin, Legislativa a management jakosti
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Potravinářská legislativa ČR - vyhláška č. 294.
  2. Mikroorganismy uvedené ve vyhlášce č. 294, rozdíl mezi tolerovanými a mezními hodnotami.
  3. ISO normy pro práci v mikrobiologických laboratořích.
  4. Správná laboratorní praxe, standardní operační postupy - SOP.
  5. Toxikogenní plísně, záchyt, diagnostika.
  6. HACCP - úloha mikrobiologa a technologa.
  7. Antimikrobiální látky a jejich užití v potravinářských technologiích
  8. Hlavní skupiny chemických škodlivin v potravinách v kontextu potravinářské legislativy ČR
  9. Zdravotní rizika související s dietární expozicí toxickým a antinutričním látkám, možnosti prevence.
  10. Látky přídatné (aditiva) - charakterizace hlavních skupin.
  11. Potravinové kontaminanty - vstup do potravních řetězců, mechanismy přenosu.
  12. Organické kontaminanty - charakterizace hlavních skupin.
  13. Anorganické kontaminanty - charakterizace hlavních skupin.
  14. Přírodní toxiny, mykotoxiny, produkty z organického zemědělství.
Literatura