Název předmětu: Přírodní látky jako suroviny
Ústav: 342 - Ústav chemie přírodních látek
Přednášející: doc. Ing. J. Moravcová, CSc.
Zástupce: RNDr. O. Lapčík, CSc.
Rozsah: 2/0/0 kz
Kredit: 2
Povinné předcházející předměty: Bioorganická chemie
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Přírodní sladidla (sacharosa, glukosa, fruktosa, alditoly)
  2. Přírodní intenzivní sladidla
  3. Chemické transformace sacharosy
  4. Biochemické transformace sacharosy
  5. Využití glukosy
  6. Využití fruktosy
  7. Celulosa: výroba a použití
  8. Průmysl etherů a esterů celulosy
  9. Škrob, modifikace, využití
  10. Chitin, pektiny, hemicelulosy
  11. Lignin: výroba, použití
  12. Gumy a slizy
  13. Heparin, insulin, glykogeny, želatina, mastné kyseliny
  14. Obnovitelné zdroje energie
Literatura