Název předmětu: Potravinářské a biotechnologické procesy
Ústav: 409 - Ústav chemického inženýrství
Přednášející: doc. Ing. P. Hasal, CSc.
Zástupce: Dr. Ing. M. Jahoda
Rozsah: 2/1/0 z,Zk
Kredit: 4
Povinné předcházející předměty: Matematika, Fyzika, Fyzikální chemie
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Základy mechaniky tekutin. Newtonské a nenewtonské tekutiny. Proudění v potrubí.
  2. Dispersní soustavy. Filtrace, mikrofiltrace a ultrafiltrace. Usazování. Odstředivky.
  3. Sdílení tepla vedením a prouděním, var, kondensace, chlazení. Výměníky. Sálání.
  4. Sdílení hmoty konvekcí a difusí. Koncentrační pole. Mezifázová výměna hmoty.
  5. Výměníky hmoty. Výška výplně, převod. jednotky, rovnovážné stupně. Zahlcení.
  6. Destilace binárních a vícesložk. směsí. Rektifikace, počet pater, poměr zpět. toku.
  7. Adsorpce a chromatografie. Kolony, adsorbenty, rovnováhy. Krystalizace z roztoků.
  8. Sušení pevných materiálů a plynů, lyofilizace. Kinetika sušení. Bilancování. Typy suš.
  9. Membránové procesy, Plynová permeace, rev. osmosa, pervaporace, elektrodialýza.
  10. Bilancování v biologických procesech. Stechiometrie biologických procesů.
  11. Kinetika enzym. reakcí, základní kinet. vztahy. Kinetika růstu buněčných populací.
  12. Vsádková a kontinuální kultivace mikroorganismů. Popis dynamiky a ustál. stavů.
  13. Technologická realizace kultivace mikroorganismů, kultivace v kapalné a pevné fázi.
  14. Sdílení tepla a hmoty mezi fázemi (l-g, l-s) při biologických procesech. Řídící děj.
Literatura