Název předmětu: Technologie mléka a tuků
Ústav: 322 - Ústav technologie mléka a tuků
Přednášející: doc. Ing. V. Filip, CSc.
Zástupce: doc. Ing. M. Plocková, CSc.
Rozsah: 2/1/0 z,Zk
Kredit: 4
Povinné předcházející předměty:
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Složení a vlastnosti mléka.
  2. Prvovýroba a hodnocení jakosti mléka.
  3. Základní ošetření mléka, tekuté mléčné výrobky.
  4. Zpracování smetany, výroba másla a mražených smetanových krémů.
  5. Čisté mlékárenské kultury, fermentované mléčné výrobky.
  6. Výroba sýrů.
  7. Zahuštěné a sušené mléčné výrobky.
  8. Základní složky lipidů, mastné kyseliny, homolipidy, heterolipidy, lipoidní látky.
  9. Fyzikální a chemické vlastnosti triacylglycerolů a mastných kyselin. Technologicky významné reakce.
  10. Suroviny pro výrobu olejů a tuků.
  11. Procesy získávání rostlinných olejů: lisování a extrakce.
  12. Rafinace olejů a tuků: hluboké odslizení, neutralizace, bělení, deodorace a fyz.rafinace.
  13. Modifikace olejů: hydrogenace, přeesterifikace a frakcionace. Strukturní tuky, tukové násady.
  14. Výroba emulgovaných a pokrmových tuků. Potravinářské emulgátory.
Literatura