Název předmětu: Toxikologie potravin
Ústav: 323 - Ústav chemie a analýzy potravin
Přednášející: prof. Dr. P. Slanina
Zástupce: prof. Ing. J. Hajšlová, CSc.
Rozsah: 2/1/0 z,Zk
Kredit: 4
Povinné předcházející předměty: Chemická bezpečnost potravin
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Úvod do toxikologie potravin. Definice základních pojmů.
  2. Toxikologické laboratorní testování potravinových kontaminantů.
  3. Problematika epidemiologických průzkumů, citlivé skupiny populace.
  4. Hodnocení zdravotního rizika z kontaminace životního prostředí.
  5. Toxické kovy, perzistentní organické sloučeniny.
  6. Látky používané v produkci potravin (pesticidy, veterinární léčiva).
  7. Kontaminanty přecházející do potravin z obalových materiálů (plasty).
  8. Přísady pro zlepšení jakosti poživatin (sladidla, barviva, konzervační prostředky, antioxidanty).
  9. Mykotoxiny a další mikrobiální toxiny.
  10. Přírodní toxiny.
  11. Porovnání rizika a užitku ("risk-benefit") při konečném hodnocení zdraví škodlivých reziduí chemických látek v potravinách.
  12. Biotechnologie, nové typy poživatin ("novelty foods") a jejich nezávadnost.
  13. Otázky posuzování minerálních a vitaminových přídavků a produktů přírodního léčitelství.
  14. Vnímání rizika z reziduí kontaminantů a přísad v potravinách veřejností. Šíření informací a osvěty.
Literatura