Vysoká škola
chemicko-technologická v Praze:
Jméno a příjmení: Ladislav Fukal |
Tituly: Doc. Ing. CSc. |
||
|
|
Přednášky v předmětech:
Absolvovaná VŠ: VŠCHT |
Rok: 1977 |
Praxe od absolvování VŠ: |
Od: |
Do: |
|
VŠCHT Praha, vědecká aspirantura |
1977 |
1982 |
|
VŠ zemědělská, Praha |
1982 |
1988 |
|
VŠCHT Praha |
1989 |
2003 |
Nejdůležitější publikace a další tvůrčí činnost za posledních pět let:
2.
Determination
of PAHs in various smoked meat products and different samples by enzyme
immunoassay. J. Sci. Food Agric., 79, 58-62 (1999). (Podíl: %)
3.
Porovnání
a optimalizace metod stanovení salmonel pomocí enzymové imunoanalýzy. Potrav.
Vědy, 15, 419-435 (1997). (Podíl: %)
4.
Determination
of microbial contamination in milk by ATP assay. Potrav. Vědy, 15, 241-248
(1997). (Podíl: %)
5.
Sestavení
kompetitivní enzymové imunoanalýzy pro stanovení alfa-laktalbuminu a
beta-laktoglobulinů kravského mléka. Czech J. Food Sci., 17, 5-14 (1999).
(Podíl: %)
6.
Enzymová
imunoanalýza některých hořkých peptidů z kaseinu. Chem. Listy, 96, 198-201
(2002). (Podíl: %)
7.
Optimisation
of indirect competitive ELISAs of alpha-, beta-, and kapa-caseins for the
recognition of thermal and proteo Czech J. Food Sci., 20, 53-62 (2002). (Podíl:
%)
8.
Distinguishing
raw, pasteurized, UHT-treated and bath-sterilized commercial milks by their
interaction with immunoprobes Ital. J. Food Sci., 14, 207-215 (2002). (Podíl:
%)
9.
Immunoprobes
for monitoring the thermal tretament of FASEB J., 11, A901 Suppl. S (1997).
(Podíl: %)
Anotace nejvýznamnějších
publikací, projektů, děl a další tvůrčí čin.:
·
Arylamidy
dipeptidů nebo tripeptidů s C-koncovým S-aralkylcysteinovým zbytkem. Byl popsán
způsob přípravy a využití nových sloučenin - p-nitroanilidů následujících
N-sukcinylovaných peptidů [Ala-Met-Cys(Bzl), Ala-Ala-Cys(Bzl), Ala-Cys(Bzl),
Leu-Leu-Cys(Bzl), Gly-Leu-Cys(Bzl), Leu-Cys(Bzl)]. Syntéza je popsána v
Autorském osvědčení č. 244022 a v publikaci Collect. Czechosl. Chem. Commun.
53, 3197 (1988). Možnosti použití těchto látek jako substrátů pro ultracitlivá
stanovení aktivity cysteinových proteinas a jejich inhibitorů bylo popsáno v J.
Food Biochem. 11, 99 (1987), Biotechnol. Appl. Biochem. 10, 473 (1988), J.
Biochem. Biophys. Meth. 16, 323 (1988), Clin. Chem. 34, 599 (1988).
·
Rozsáhlá
osvěta a popularizace použití imunochemických metod v analytice životního
prostředí, zemědělských produktů a potravin např. Food Reviews Int. 4, 195-209
(1988); Trends Anal. Chem. 8, 112-116 (1989); Chem. Prům. 39/64, 430-433
(1989); Nahrung 35, 431-448 (1991); In "The Encyclopedia of Analytical
Science" kap. Immunoassays - Food Analysis, Academic Press Ltd., 1995.
·
Nejvyšší
ohlas v citovanosti má práce "Comparison of enzyme-linked immunosorbent
assay and high-performance liquid chromatography for the analysis of atrazine
in water." Arch. Environm. Contam. Toxicol. 21, 365-370 (1991). Naše
experimentální zjištění ohledně účinků papainu publikovaná v J. Inst. Brew. 90,
247 (1984) byla převzata včetně obrázku do monografie Eskin N.A.M.:
BIOCHEMISTRY OF FOODS (2nd edition), Academic Press Inc., 1990, na str.
491-492.
Pedagogický a vědecký pobyt v zahraničí: |
Rok: |
Doba: |
|
|
1992 |
4 měsíce |
Vědecká hodnost: VŠCHT Praha |
(1983) |
DrSc.: |
() |
Habilitace: VŠCHT Praha |
(2003) |
Obor: Biochemie |
Jmenovací řízení: |
() |
Obor: |
Počet citací v SCI: |
Zahr.: 227 |
České: 73 |
File translated
from TEX by TTH,
version 3.20.
On 01 Apr 2003, 13:34.