Vysoká škola chemicko-technologická v Praze:

Jméno a příjmení: Ladislav Fukal

Tituly: Doc. Ing. CSc.

 

Rok narození: 1953

 

Rozsah pracovního vztahu: 1


Přednášky v předmětech:

            Imunochemické techniky

 

Absolvovaná VŠ: VŠCHT                       

Rok: 1977

 

Praxe od absolvování VŠ:

 

Od:

 

Do:

 

 

 

VŠCHT Praha, vědecká aspirantura

 

1977

 

1982

 

 

 

VŠ zemědělská, Praha

 

1982

 

1988

 

 

 

VŠCHT Praha

 

1989

 

2003



Nejdůležitější publikace a další tvůrčí činnost za posledních pět let:

  1. Assessment of heat-induced denaturation of whey proteins. J. Chromatogr. A, 772, 231-234 (1997). (Podíl: %)

2.      Determination of PAHs in various smoked meat products and different samples by enzyme immunoassay. J. Sci. Food Agric., 79, 58-62 (1999). (Podíl: %)

3.      Porovnání a optimalizace metod stanovení salmonel pomocí enzymové imunoanalýzy. Potrav. Vědy, 15, 419-435 (1997). (Podíl: %)

4.      Determination of microbial contamination in milk by ATP assay. Potrav. Vědy, 15, 241-248 (1997). (Podíl: %)

5.      Sestavení kompetitivní enzymové imunoanalýzy pro stanovení alfa-laktalbuminu a beta-laktoglobulinů kravského mléka. Czech J. Food Sci., 17, 5-14 (1999). (Podíl: %)

6.      Enzymová imunoanalýza některých hořkých peptidů z kaseinu. Chem. Listy, 96, 198-201 (2002). (Podíl: %)

7.      Optimisation of indirect competitive ELISAs of alpha-, beta-, and kapa-caseins for the recognition of thermal and proteo Czech J. Food Sci., 20, 53-62 (2002). (Podíl: %)

8.      Distinguishing raw, pasteurized, UHT-treated and bath-sterilized commercial milks by their interaction with immunoprobes Ital. J. Food Sci., 14, 207-215 (2002). (Podíl: %)

9.      Immunoprobes for monitoring the thermal tretament of FASEB J., 11, A901 Suppl. S (1997). (Podíl: %)

Anotace nejvýznamnějších publikací, projektů, děl a další tvůrčí čin.:

·         Arylamidy dipeptidů nebo tripeptidů s C-koncovým S-aralkylcysteinovým zbytkem. Byl popsán způsob přípravy a využití nových sloučenin - p-nitroanilidů následujících N-sukcinylovaných peptidů [Ala-Met-Cys(Bzl), Ala-Ala-Cys(Bzl), Ala-Cys(Bzl), Leu-Leu-Cys(Bzl), Gly-Leu-Cys(Bzl), Leu-Cys(Bzl)]. Syntéza je popsána v Autorském osvědčení č. 244022 a v publikaci Collect. Czechosl. Chem. Commun. 53, 3197 (1988). Možnosti použití těchto látek jako substrátů pro ultracitlivá stanovení aktivity cysteinových proteinas a jejich inhibitorů bylo popsáno v J. Food Biochem. 11, 99 (1987), Biotechnol. Appl. Biochem. 10, 473 (1988), J. Biochem. Biophys. Meth. 16, 323 (1988), Clin. Chem. 34, 599 (1988).

·         Rozsáhlá osvěta a popularizace použití imunochemických metod v analytice životního prostředí, zemědělských produktů a potravin např. Food Reviews Int. 4, 195-209 (1988); Trends Anal. Chem. 8, 112-116 (1989); Chem. Prům. 39/64, 430-433 (1989); Nahrung 35, 431-448 (1991); In "The Encyclopedia of Analytical Science" kap. Immunoassays - Food Analysis, Academic Press Ltd., 1995.

·         Nejvyšší ohlas v citovanosti má práce "Comparison of enzyme-linked immunosorbent assay and high-performance liquid chromatography for the analysis of atrazine in water." Arch. Environm. Contam. Toxicol. 21, 365-370 (1991). Naše experimentální zjištění ohledně účinků papainu publikovaná v J. Inst. Brew. 90, 247 (1984) byla převzata včetně obrázku do monografie Eskin N.A.M.: BIOCHEMISTRY OF FOODS (2nd edition), Academic Press Inc., 1990, na str. 491-492.

 

Pedagogický a vědecký pobyt v zahraničí:

 

Rok:

 

Doba:

 

 

 

Institute of Food Research, Norwich, V. Británie

 

1992

 

4 měsíce

 

Vědecká hodnost: VŠCHT Praha

 

(1983)

 

DrSc.:

 

()

 

Habilitace: VŠCHT Praha

 

(2003)

 

Obor: Biochemie

 

Jmenovací řízení:

 

()

 

Obor:

 

Počet citací v SCI:

 

Zahr.: 227

 

České: 73




File translated from TEX by TTH, version 3.20.
On 01 Apr 2003, 13:34.