F –
Personální zabezpečení – přednášející, školitel nebo člen oborové rady |
||||||||||||
Název VŠ /
součásti |
Mendelova zemědělská a lesnická universita v Brně |
Zahradnická
fakulta v Lednici |
||||||||||
Název SP |
Biochemie a biotechnologie |
|||||||||||
Jméno a
příjmení |
Josef Balík |
tituly |
Ing. Ph.D |
|||||||||
Rok narození |
1967 |
rozsah prac.
vztahu na VŠ |
40 |
do kdy |
08.2011 |
|||||||
Přednášející |
ano |
školitel |
ano |
člen oborové
rady |
ano |
|||||||
Další
současní zaměstnavatelé |
typ prac.
vztahu |
rozsah |
||||||||||
|
|
|
||||||||||
Přednášky v
předmětech |
|
|||||||||||
Kvalitologie; Základy kvasného
průmyslu; Jakost rostlinných produktů; Systémy řízení jakosti; Senzorické
hodnocení jakosti; Fermentační technologie; Kvalitologie a řízení jakosti; |
||||||||||||
Údaje o
oboru vzdělání na VŠ a o praxi od absolvování vysoké školy |
||||||||||||
1991 STU Bratislava,
Chemickotechnologická fakulta, 1991 MZLU v Brně - dosud |
||||||||||||
Přehled o
publikační a další tvůrčí činnosti za posledních 5 let |
||||||||||||
KYSELÁKOVÁ,
M., VEVERKA, J., BALÍK, J., 2002. Microbial and analytical changes in wines
as a result of different filtration techniques. Acta Uni. Agric. et. Silv.
Mendel. Brun., L, 7-12. BALÍK, J., GOLIÁŠ, J., VEVERKA, J., KYSELÁKOVÁ, M.,
NĚMCOVÁ, A., ŠUDERLOVÁ, L., VEJROSTA, J. 2002. Wine volatiles composition in
the sensory evaluation of bouquet and flavour of two vine cultivars. Hort.
Sci. (Prague), 29, 4-11. VEVERKA, J., BALÍK, J., KYSELÁKOVÁ, M. 2002: The
modification of qualitative parameters of wine by reverse osmosis. XXVIIth
World congress of vine and wine, Bratislava. TŘÍSKA, J., KYSELÁKOVÁ, M.,
TOTUŠEK, J., VRCHOTOVÁ, N., LEFNEROVÁ, D., BALÍK, J., VEVERKA, M. 2002:
Resveratrol in moravian wines. EuroConference - Modern Analytical Methods for
Food and Beverage Authentication II., Czech Republic, Lednice. TŘÍSKA, J.,
KYSELÁKOVÁ, M., TOTUŠEK, J., VRCHOTOVÁ, N., LEFNEROVÁ, D., BALÍK, J.,
VEVERKA, M. 2002: Phenolic compounds in moravian red wines. XXVIIth World
congress of vine and wine, Bratislava. KYSELÁKOVÁ, M., BALÍK, J., VEVERKA,
J., KALÁBEK, S. 2003: Changes in parameters of ripening of grapes under
differnt climatic condition. Acta. univ. agric. et silvic. Mendel. Brun.,
2003, LI, No. 5, pp. 63-70. BALÍK, J. 2003: Effect of bentonite clarification
on concentration of anthocyanins and colour intensity of red and rosé wines.
Hort. Sci. (Prague), 30, 2003(4):135-141.KYSELÁKOVÁ, M., BALÍK, J., VEVERKA,
J., TŘÍSKA, J., VRCHOTOVÁ, N., TOTUŠEK, J., LEFNEROVÁ, D.,. 2004: The
influence of the grapevine treatment on the content of resveratrol and other
phenolic compounds. XXVIIIth World congress of vine and wine, Vienna,
173-174. KYSELÁKOVÁ, M., BALÍK, J., VEVERKA, J., TŘÍSKA, J., VRCHOTOVÁ, N.,
TOTUŠEK, J. AND LEFNEROVÁ, D. 2005: The influence of the clarifying agents on
the content of gallic acid, catechins and resveratrol in the red wine. In
Vino Analytica Scientia Conference. Montpelleir, France 4-9 July:
220-221.TŘÍSKA, J., VRCHOTOVÁ, N., KYSELÁKOVÁ, M., BALÍK, J., VEVERKA, J.,
TOTUŠEK, J., MIKEŠ, O., ŠERÁ, B. 2005: The distribution of resveratrol in the
different parts of Vitis vinifera in comparison with Reynoutria japonica. In
Vino Analytica Scientia Conference. Montpelleir, France 4-9 July: 230-231.
KYSELÁKOVÁ, M., BALÍK, J., VEVERKA, J., TŘÍSKA, J., VRCHOTOVÁ, N., TOTUŠEK,
J., LEFNEROVÁ, D., STOPKA, P. 2005:
Influence technology processing of production wine on anti-oxidative
capacities red wine. International Conference Vitamins 2005 – Targeted
nutritional therapy Pardubice, Czech republic 14-15 September: 39-40. TŘÍSKA,
J., VRCHOTOVÁ, N., HOUŠKA, M., KYSELÁKOVÁ, M., TOTŮŠEK, J., STROHALM, J.,
BALÍK, J., VEVERKA, J., LEFNEROVÁ, D., GŘESOVÁ, P. AND LOUČKOVÁ, K. 2005:
Biologically active compounds of the selected fruits and vegetables and new
emerging technology for their preservation. International Conference Vitamins
2005 – Targeted nutritional therapy Pardubice, Czech republic 14-15 September:
30-31.BALÍK, J., KYSELÁKOVÁ, M., VEVERKA, J., TŘÍSKA, J., VRCHOTOVÁ, N.,
TOTUŠEK, J., LEFNEROVÁ, D. 2005: The
effect of clarification on colour, concentration of anthocyanins and
polyphenols in the red wine. International Workshop on Advances in Grape and
Wine Research. Venosa, Italy 15-17 September: 240-241. BALÍK, J. 2005: The
comparison of selected acids in white wines and acidity corrections.
International Workshop Trends in Research and Devolopment of machines and
Technologies in Viticulture. Lednice, Czech republic 22 September: 61-66.
NĚMCOVÁ, A., BALÍK, J., MÝLOVÁ, P., ŠUDERLOVÁ, L. 2006: Post-harvest dynamics
of malic and citric acid in apricot fruits. International Conference of
Perspectives in European Fruit Growing. 18 th –20 th October, Lednice, Czech
Republic, 247-249. TŘÍSKA, J. , VRCHOLOVÁ, N., KYSELÁKOVÁ, M., VEVERKA, J.,
BALÍK, J. 2006: Determination of resveratrol and piceid in the berries and
stems of some Moravian vine varieties by HPLC method. 5th International
Symposium on Chromatography of Natural Products. 19 th -22 th June Lublin,
Poland, 209-210. BEDNÁŘ, P., PAPOUŠKOVÁ, B., KOUTNÍK, M., JIROVSKÝ, D.,
BALCÁRKOVÁ, A., MÜLLER, L., BARTÁK, P., STÁVEK, J., BALÍK, J., LEMR, K.: Mass
spectrometric analysis of anthocyanins new aspects and Applications. 24th
Informal meeting on mass spectrometry. 14th – 18th May 2006, Ustroń,
Poland.BALÍK, J. 2006: Dynamics of changes in total anthocyanins during the
fermentative maceration of grapes. Hort. Sci. (Prague), 33, 103-107. |
||||||||||||
Působení
v zahraničí
|
|
|||||||||||
|
||||||||||||
Obor
habilitačního nebo jmenovacího řízení nebo udělení vědecké hodnosti |
Zahradnictví
– Ph.D. 2001 |
řízení na VŠ |
||||||||||
MZLU v Brně |
||||||||||||
ohlasy
publikací |
||||||||||||
Rok udělení
(prof…) |
|
|
mezinár. |
tuzem. |
||||||||
Písemný
souhlas přednáš., školitele, člena ob. rady s působ. v SP
v daném rozsahu |
|
|
2 |
35 |
||||||||
Datum |
20.6.2007 |
|||||||||||