F – Personální zabezpečení – přednášející, školitel nebo člen oborové rady

Název VŠ / součásti

Mendelova zemědělská a lesnická universita v Brně

Zahradnická fakulta v Lednici

Název SP

Biochemie a biotechnologie

Jméno a příjmení

Josef Balík

tituly

Ing. Ph.D

Rok narození

1967

rozsah prac. vztahu na VŠ

40

do kdy

08.2011

Přednášející

ano

školitel

ano

člen oborové rady

ano

Další současní zaměstnavatelé

typ prac. vztahu

rozsah

 

 

 

Přednášky v předmětech

 

Kvalitologie; Základy kvasného průmyslu; Jakost rostlinných produktů; Systémy řízení jakosti; Senzorické hodnocení jakosti; Fermentační technologie; Kvalitologie a řízení jakosti;

Údaje o oboru vzdělání na VŠ a o praxi od absolvování vysoké školy

1991 STU Bratislava, Chemickotechnologická fakulta, 1991 MZLU v Brně - dosud

Přehled o publikační a další tvůrčí činnosti za posledních 5 let

KYSELÁKOVÁ, M., VEVERKA, J., BALÍK, J., 2002. Microbial and analytical changes in wines as a result of different filtration techniques. Acta Uni. Agric. et. Silv. Mendel. Brun., L, 7-12. BALÍK, J., GOLIÁŠ, J., VEVERKA, J., KYSELÁKOVÁ, M., NĚMCOVÁ, A., ŠUDERLOVÁ, L., VEJROSTA, J. 2002. Wine volatiles composition in the sensory evaluation of bouquet and flavour of two vine cultivars. Hort. Sci. (Prague), 29, 4-11. VEVERKA, J., BALÍK, J., KYSELÁKOVÁ, M. 2002: The modification of qualitative parameters of wine by reverse osmosis. XXVIIth World congress of vine and wine, Bratislava. TŘÍSKA, J., KYSELÁKOVÁ, M., TOTUŠEK, J., VRCHOTOVÁ, N., LEFNEROVÁ, D., BALÍK, J., VEVERKA, M. 2002: Resveratrol in moravian wines. EuroConference - Modern Analytical Methods for Food and Beverage Authentication II., Czech Republic, Lednice. TŘÍSKA, J., KYSELÁKOVÁ, M., TOTUŠEK, J., VRCHOTOVÁ, N., LEFNEROVÁ, D., BALÍK, J., VEVERKA, M. 2002: Phenolic compounds in moravian red wines. XXVIIth World congress of vine and wine, Bratislava. KYSELÁKOVÁ, M., BALÍK, J., VEVERKA, J., KALÁBEK, S. 2003: Changes in parameters of ripening of grapes under differnt climatic condition. Acta. univ. agric. et silvic. Mendel. Brun., 2003, LI, No. 5, pp. 63-70. BALÍK, J. 2003: Effect of bentonite clarification on concentration of anthocyanins and colour intensity of red and rosé wines. Hort. Sci. (Prague), 30, 2003(4):135-141.KYSELÁKOVÁ, M., BALÍK, J., VEVERKA, J., TŘÍSKA, J., VRCHOTOVÁ, N., TOTUŠEK, J., LEFNEROVÁ, D.,. 2004: The influence of the grapevine treatment on the content of resveratrol and other phenolic compounds. XXVIIIth World congress of vine and wine, Vienna, 173-174. KYSELÁKOVÁ, M., BALÍK, J., VEVERKA, J., TŘÍSKA, J., VRCHOTOVÁ, N., TOTUŠEK, J. AND LEFNEROVÁ, D. 2005: The influence of the clarifying agents on the content of gallic acid, catechins and resveratrol in the red wine. In Vino Analytica Scientia Conference. Montpelleir, France 4-9 July: 220-221.TŘÍSKA, J., VRCHOTOVÁ, N., KYSELÁKOVÁ, M., BALÍK, J., VEVERKA, J., TOTUŠEK, J., MIKEŠ, O., ŠERÁ, B. 2005: The distribution of resveratrol in the different parts of Vitis vinifera in comparison with Reynoutria japonica. In Vino Analytica Scientia Conference. Montpelleir, France 4-9 July: 230-231. KYSELÁKOVÁ, M., BALÍK, J., VEVERKA, J., TŘÍSKA, J., VRCHOTOVÁ, N., TOTUŠEK, J., LEFNEROVÁ, D.,  STOPKA, P. 2005: Influence technology processing of production wine on anti-oxidative capacities red wine. International Conference Vitamins 2005 – Targeted nutritional therapy Pardubice, Czech republic 14-15 September: 39-40. TŘÍSKA, J., VRCHOTOVÁ, N., HOUŠKA, M., KYSELÁKOVÁ, M., TOTŮŠEK, J., STROHALM, J., BALÍK, J., VEVERKA, J., LEFNEROVÁ, D., GŘESOVÁ, P. AND LOUČKOVÁ, K. 2005: Biologically active compounds of the selected fruits and vegetables and new emerging technology for their preservation. International Conference Vitamins 2005 – Targeted nutritional therapy Pardubice, Czech republic 14-15 September: 30-31.BALÍK, J., KYSELÁKOVÁ, M., VEVERKA, J., TŘÍSKA, J., VRCHOTOVÁ, N., TOTUŠEK, J.,  LEFNEROVÁ, D. 2005: The effect of clarification on colour, concentration of anthocyanins and polyphenols in the red wine. International Workshop on Advances in Grape and Wine Research. Venosa, Italy 15-17 September: 240-241. BALÍK, J. 2005: The comparison of selected acids in white wines and acidity corrections. International Workshop Trends in Research and Devolopment of machines and Technologies in Viticulture. Lednice, Czech republic 22 September: 61-66. NĚMCOVÁ, A., BALÍK, J., MÝLOVÁ, P., ŠUDERLOVÁ, L. 2006: Post-harvest dynamics of malic and citric acid in apricot fruits. International Conference of Perspectives in European Fruit Growing. 18 th –20 th October, Lednice, Czech Republic, 247-249. TŘÍSKA, J. , VRCHOLOVÁ, N., KYSELÁKOVÁ, M., VEVERKA, J., BALÍK, J. 2006: Determination of resveratrol and piceid in the berries and stems of some Moravian vine varieties by HPLC method. 5th International Symposium on Chromatography of Natural Products. 19 th -22 th June Lublin, Poland, 209-210. BEDNÁŘ, P., PAPOUŠKOVÁ, B., KOUTNÍK, M., JIROVSKÝ, D., BALCÁRKOVÁ, A., MÜLLER, L., BARTÁK, P., STÁVEK, J., BALÍK, J., LEMR, K.: Mass spectrometric analysis of anthocyanins new aspects and Applications. 24th Informal meeting on mass spectrometry. 14th – 18th May 2006, Ustroń, Poland.BALÍK, J. 2006: Dynamics of changes in total anthocyanins during the fermentative maceration of grapes. Hort. Sci. (Prague), 33, 103-107.

Působení v zahraničí

 

 

Obor habilitačního nebo jmenovacího řízení nebo udělení vědecké hodnosti

 Zahradnictví – Ph.D. 2001

řízení na VŠ

MZLU v Brně

ohlasy publikací

Rok udělení (prof…)

 

 

mezinár.

tuzem.

Písemný souhlas přednáš., školitele, člena ob. rady s působ. v SP v daném rozsahu

 

 

2

35

Datum

20.6.2007