Kultivační média
BakterieMédium č.1 (MPA)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
| masový extrakt | 10 g |
| pepton | 5 g |
| NaCl | 5 g |
| agar | 20 g |
| destilovaná voda | 1,0 l |
Médium č.8 (Yeast-Glucose agar)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
| kvasničný extrakt | 5 g |
| pepton | 5 g |
| glukosa | 10 g |
| agar | 20 g |
| destilovaná voda | 1,0 l |
Médium č.10 (Bacillus médium)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
Médium č.12 (Sphaerotilus - Leptothrix medium)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
| kvasničný extrakt | 1 g |
| pepton | 1,5 g |
| MgSO4×7H2O | 0,2g |
| CaCl2 | 0,05g |
| citrát železito-amonný | 0,5 g |
| MnSO4×H2O | 0,05g |
| FeCl3×6H2O | 0,01g |
| agar | 20 g |
| vodovodní voda | 1,0 l |
Médium č.14 (Paenibacillus polymyxa médium)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
| kvasničný extrakt | 5 g |
| pepton | 5 g |
| škrob (rozpustný) | 10 g |
| agar | 20 g |
| vodovodní voda | 1,0 l |
Médium č.15 (Streptomyces médium)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
| kvasničný extrakt | 1 g |
| masový extrakt | 4 g |
| pepton | 4 g |
| NaCl | 2,5 g |
| glukosa | 10 g |
| agar | 20 g |
| destilovaná voda | 1,0 l |
Médium č.18 (Ashbyho agar)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
Médium č.27 (Mycobacterium medium)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
| kvasničný extrakt | 2 g |
| proteose pepton č.3 | 2 g |
| casitone | 2 g |
| Na2HPO4×12H2O | 2,5g |
| KH2PO4 | 1g |
| citrát sodný | 1,5 g |
| MgSO4×7H2O | 0,6g |
| Tween 80 | 0,5 g |
| glycerol | 50 ml |
| agar | 20 g |
| destilovaná voda | 1,0 l |
Médium č.31
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
Médium č.39 (Thermus médium)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
| kvasničný extrakt | 4 g |
| polypepton | 8 g |
| NaCl | 2 g |
| agar | 30 g |
| destilovaná voda | 1,0 l |
Médium č.46 (Ancylobacter - Spirosoma medium)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
| kvasničný extrakt | 1 g |
| pepton | 1 g |
| glukosa | 1 g |
| agar | 20 g |
| destilovaná voda | 1,0 l |
Médium č.60 (Caulobacter médium)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
| kvasničný extrakt | 1 g |
| pepton | 2 g |
| MgSO4×7H2O | 0,2g |
| agar | 20 g |
| vodovodní voda | 1,0 l |
Médium č.61 (Manitolový agar)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
| kvasničný extrakt | 5 g |
| pepton | 3 g |
| manitol | 25g |
| agar | 20 g |
| destilovaná voda | 1,0 l |
Médium č.91 (Columbia agar)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
| speciální pepton | 23 g |
| škrob | 1 g |
| NaCl | 5 g |
| agar | 10 g |
| destilovaná voda | 1,0 l |
Médium č.91 s krví
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
| speciální pepton | 23 g |
| škrob | 1 g |
| NaCl | 5 g |
| agar | 10 g |
| destilovaná voda | 1,0 l |
Médium č.112 (Wilkins-Chalgren anaerobe agar)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
| trypton | 10 g |
| gelatin peptone | 10 g |
| kvasničný extrakt | 5 g |
| glukosa | 1 g |
| NaCl | 5 g |
| L-arginin | 1 g |
| pyruvát sodný | 1 g |
| menadion | 0,0005 g |
| haemin | 0,005 g |
| destilovaná voda | 1,0 l |
McConkey agar
(Harrigan, 1998)
| Pepton | 20,0g |
| žlučové soli | 5,0g |
| NaCl | 5,0g |
| laktosa | 10,0g |
| neutrální červeň (1% vodný roztok) | 7,0 ml |
| agar | 15,0g |
| destilovaná voda | 1,0 l |
| pepton | 10 g |
| laktosa | 10 g |
| K2HPO4 | 3,5 g |
| Na2SO3 | 2,5 g |
| agar | 10 g |
| destilovaná voda | 1,0 l |
MRS
Použití: pro izolaci a stanovení bakterií mléčného kvašení. Doporučeno ISO 13271:1995 (de Man et al., 1960).
| Pepton1 | 10,0g |
| Masový extrakt | 10,0 g |
| Kvasničný extrakt | 5,0g |
| Glukosa | 20,0g |
| Tween 80 | 1,0 ml |
| K2HPO4 | 2,0g |
| CH3CO2Na×3H2O | 5,0g |
| Citrát diamonium | 2,0g |
| MgSO4×7H2O | 0,2g |
| MnSO4×4H2O | 0,05g |
| Agar | 12g |
| Voda | 1000 ml |
M17
Použití: pro detekci mléčných koků a jejich bakteriofágů (Terzaghi a Sandine, 1975)
| Pepton 1 | 2,5g |
| Pepton 2 | 2,5g |
| Pepton 3 | 5,0g |
| Kvasničný extrakt | 2,5g |
| Masový extrakt | 2,5g |
| b-glycerolfosfát (disodná sůl) (C3H7O6PNa2) | 19g |
| MgSO4×7H2O | 0,25g |
| Askorbová kyselina | 0,50 g |
| Agar | 12g |
| Voda | 950 ml |
pH po sterilaci 7,1-7,2
Sterilace 15 minut při 1210C
Před použitím se přidá k základnímu médiu sterilní roztok glukosy (10 gramů glukosy do 100 ml vody), v množství 5.0 ml roztoku laktosy na 95.0 ml základního média.
Agar s glukosou, tryptonem a kvasničným autolyzátem
Použití: neselektivní agar pro stanovení bakterií v různých materiálech (Jičinská a Havlová, 1995, Harrigan, 1966)
| Trypton (pepton) | 5,0g |
| Kvasničný autolyzát | 2,5g |
| Glukosa | 1,0g |
| Agar | 15,0g |
Kvasinky
| sladina | 500 ml |
| voda | 500 ml |
Vláknité houby (plísně)
Pro kultivaci byly použity Petriho misky o velikosti 9-10 cm v průměru. Inkubace probíhala po dobu 5-7 dní u rychleji rostoucích hub a 10 nebo 14 dní u ostatních hub při teplotě 25 °C nebo výjimečně 37 °C.
Složení a příprava živných médií (všechna agarová média se sterilizují v autoklávu při 121 °C po dobu 15 minut):
Czapkův agar s kvasničným extraktem (CYA)
| NaNO3 | 3,0 g |
| K2HPO4 | 1,0 g |
| KCl | 0,5 g |
| MgSO4.7H20 | 0,5 g |
| FeSO4.7H20 | 0,01 g |
| kvasničný extrakt | 5,0 g |
| sacharosa | 30,0 g |
| agar | 20,0 g |
| destilovaná voda | 1000 ml |
Czapkův agar s kvasničným extraktem a 20% sacharosy (CY20S)
Stejné složení jako CYA, avšak sacharosy se přidává 200 g.
Agar se sladovým extraktem (MEA)
| malt-extrakt | 20,0 g |
| pepton bakteriol | 1,0 g |
| glukosa | 20,0 g |
| agar | 15,0 g |
| destilovaná voda | 1000 ml |
| mrkev | 20,0 g |
| brambory | 20,0 g |
| agar | 20,0 g |
| destilovaná voda | do 1000 ml |
| bramborový extrakt | |
| glukosa | 20,0 g |
| agar | 20,0 g |
| destilovaná voda | do 1000 ml |