Vzduchová bublina na tupém konci vejce vznikne díky rozdílu teplot, k němuž dojde při snesení vejce. Odpařováním vody z vejce se bublina zvětšuje, takže starší a zkažená vejce plavou na povrchu 10% roztoku kuchyňské soli.
„Zázrak“ s velkým vejcem v nádobě s malým otvorem si můžete udělat sami. Zbavte syrové vejce skořápky ponořením do octa. Potom opatrně vejce uzavřené v pružné blance položte na otvor nádoby, do níž jste hodili hořící papír. Podtlak „vcucne“ vejce dovnitř. Pak už jen stačí na vejce nalít vodu a čekat. Voda je osmoticky hnána do vejce, které roste.
Na stejném principu je „automatické“ loupání banánu. Na hrdlo se položí banán (zralá dužina dovnitř, pootevřená slupka ven).
Stavové chování: Změna tlaku s teplotou
Koloidní chemie: Osmóza