2023-111-16

Eluční profily v inverzní plynové chromatografii a jejich závislost na parametrech adsorpční izotermy a účinnosti chromatografické kolony

Vedoucí práce: doc. Ing. Pavel Čapek, CSc.

Konzultant: Ing. Jan Patera, Ph.D.

Podstata a cíl práce

Eluční profily (koncentrace jako funkce času na výstupu z chromatografické kolony) jsou určovány interakcí adsorptivu a chromatografické náplně (adsorbentu) a charakterem toku kolonou. V inverzní plynové chromatografii se z elučních profilů dedukují parametry interakcí mezi tuhým povrchem a adsorptivem, které se následně transformují do modelů popisujících povrchové vlastnosti tuhého adsorbentu (povrchová energie). Účelem práce je skrze matematické modelování kvantifikovat vliv odchylek od běžných předpokladů, jako jsou linearity adsorpční izotermy a pístový tok kolonou, na primární data ("retenční časy"), která se získávají v inverzní chromatografii experimentálně.

Náplň činnosti studenta

Práce zahrnuje analýzu existujících experimentálních dat z inverzní chromatografie, modelování elučních profilů (chromatografických odezev) a kvantifikaci vlivů odchylek od běžných předpokladů na primární data. Práce je vhodná pro studenty/studentky s dobrým vztahem k fyzikální chemii, chemickému inženýrství a výpočetní technice.

Doplňující informace

Místo řešení: Ústav organické technologie (111)

Téma je možné zvolit pro následující specializace