Kultivační média
BakterieMédium č.1 (MPA)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
masový extrakt | 10 g |
pepton | 5 g |
NaCl | 5 g |
agar | 20 g |
destilovaná voda | 1,0 l |
Médium č.8 (Yeast-Glucose agar)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
kvasničný extrakt | 5 g |
pepton | 5 g |
glukosa | 10 g |
agar | 20 g |
destilovaná voda | 1,0 l |
Médium č.10 (Bacillus médium)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
Médium č.12 (Sphaerotilus - Leptothrix medium)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
kvasničný extrakt | 1 g |
pepton | 1,5 g |
MgSO4×7H2O | 0,2g |
CaCl2 | 0,05g |
citrát železito-amonný | 0,5 g |
MnSO4×H2O | 0,05g |
FeCl3×6H2O | 0,01g |
agar | 20 g |
vodovodní voda | 1,0 l |
Médium č.14 (Paenibacillus polymyxa médium)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
kvasničný extrakt | 5 g |
pepton | 5 g |
škrob (rozpustný) | 10 g |
agar | 20 g |
vodovodní voda | 1,0 l |
Médium č.15 (Streptomyces médium)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
kvasničný extrakt | 1 g |
masový extrakt | 4 g |
pepton | 4 g |
NaCl | 2,5 g |
glukosa | 10 g |
agar | 20 g |
destilovaná voda | 1,0 l |
Médium č.18 (Ashbyho agar)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
Médium č.27 (Mycobacterium medium)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
kvasničný extrakt | 2 g |
proteose pepton č.3 | 2 g |
casitone | 2 g |
Na2HPO4×12H2O | 2,5g |
KH2PO4 | 1g |
citrát sodný | 1,5 g |
MgSO4×7H2O | 0,6g |
Tween 80 | 0,5 g |
glycerol | 50 ml |
agar | 20 g |
destilovaná voda | 1,0 l |
Médium č.31
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
Médium č.39 (Thermus médium)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
kvasničný extrakt | 4 g |
polypepton | 8 g |
NaCl | 2 g |
agar | 30 g |
destilovaná voda | 1,0 l |
Médium č.46 (Ancylobacter - Spirosoma medium)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
kvasničný extrakt | 1 g |
pepton | 1 g |
glukosa | 1 g |
agar | 20 g |
destilovaná voda | 1,0 l |
Médium č.60 (Caulobacter médium)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
kvasničný extrakt | 1 g |
pepton | 2 g |
MgSO4×7H2O | 0,2g |
agar | 20 g |
vodovodní voda | 1,0 l |
Médium č.61 (Manitolový agar)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
kvasničný extrakt | 5 g |
pepton | 3 g |
manitol | 25g |
agar | 20 g |
destilovaná voda | 1,0 l |
Médium č.91 (Columbia agar)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
speciální pepton | 23 g |
škrob | 1 g |
NaCl | 5 g |
agar | 10 g |
destilovaná voda | 1,0 l |
Médium č.91 s krví
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
speciální pepton | 23 g |
škrob | 1 g |
NaCl | 5 g |
agar | 10 g |
destilovaná voda | 1,0 l |
Médium č.112 (Wilkins-Chalgren anaerobe agar)
(podle: Catalogue of Cultures. Bacteria, Fungi. 6th edition, 1999. Czech Collection of Microorganisms, Masaryk University Brno, Faculty of Science.
www.sci.muni.cz/ccm/)
trypton | 10 g |
gelatin peptone | 10 g |
kvasničný extrakt | 5 g |
glukosa | 1 g |
NaCl | 5 g |
L-arginin | 1 g |
pyruvát sodný | 1 g |
menadion | 0,0005 g |
haemin | 0,005 g |
destilovaná voda | 1,0 l |
McConkey agar
(Harrigan, 1998)
Pepton | 20,0g |
žlučové soli | 5,0g |
NaCl | 5,0g |
laktosa | 10,0g |
neutrální červeň (1% vodný roztok) | 7,0 ml |
agar | 15,0g |
destilovaná voda | 1,0 l |
pepton | 10 g |
laktosa | 10 g |
K2HPO4 | 3,5 g |
Na2SO3 | 2,5 g |
agar | 10 g |
destilovaná voda | 1,0 l |
MRS
Použití: pro izolaci a stanovení bakterií mléčného kvašení. Doporučeno ISO 13271:1995 (de Man et al., 1960).
Pepton1 | 10,0g |
Masový extrakt | 10,0 g |
Kvasničný extrakt | 5,0g |
Glukosa | 20,0g |
Tween 80 | 1,0 ml |
K2HPO4 | 2,0g |
CH3CO2Na×3H2O | 5,0g |
Citrát diamonium | 2,0g |
MgSO4×7H2O | 0,2g |
MnSO4×4H2O | 0,05g |
Agar | 12g |
Voda | 1000 ml |
M17
Použití: pro detekci mléčných koků a jejich bakteriofágů (Terzaghi a Sandine, 1975)
Pepton 1 | 2,5g |
Pepton 2 | 2,5g |
Pepton 3 | 5,0g |
Kvasničný extrakt | 2,5g |
Masový extrakt | 2,5g |
b-glycerolfosfát (disodná sůl) (C3H7O6PNa2) | 19g |
MgSO4×7H2O | 0,25g |
Askorbová kyselina | 0,50 g |
Agar | 12g |
Voda | 950 ml |
pH po sterilaci 7,1-7,2
Sterilace 15 minut při 1210C
Před použitím se přidá k základnímu médiu sterilní roztok glukosy (10 gramů glukosy do 100 ml vody), v množství 5.0 ml roztoku laktosy na 95.0 ml základního média.
Agar s glukosou, tryptonem a kvasničným autolyzátem
Použití: neselektivní agar pro stanovení bakterií v různých materiálech (Jičinská a Havlová, 1995, Harrigan, 1966)
Trypton (pepton) | 5,0g |
Kvasničný autolyzát | 2,5g |
Glukosa | 1,0g |
Agar | 15,0g |
Kvasinky
sladina | 500 ml |
voda | 500 ml |
Vláknité houby (plísně)
Pro kultivaci byly použity Petriho misky o velikosti 9-10 cm v průměru. Inkubace probíhala po dobu 5-7 dní u rychleji rostoucích hub a 10 nebo 14 dní u ostatních hub při teplotě 25 °C nebo výjimečně 37 °C.
Složení a příprava živných médií (všechna agarová média se sterilizují v autoklávu při 121 °C po dobu 15 minut):
Czapkův agar s kvasničným extraktem (CYA)
NaNO3 | 3,0 g |
K2HPO4 | 1,0 g |
KCl | 0,5 g |
MgSO4.7H20 | 0,5 g |
FeSO4.7H20 | 0,01 g |
kvasničný extrakt | 5,0 g |
sacharosa | 30,0 g |
agar | 20,0 g |
destilovaná voda | 1000 ml |
Czapkův agar s kvasničným extraktem a 20% sacharosy (CY20S)
Stejné složení jako CYA, avšak sacharosy se přidává 200 g.
Agar se sladovým extraktem (MEA)
malt-extrakt | 20,0 g |
pepton bakteriol | 1,0 g |
glukosa | 20,0 g |
agar | 15,0 g |
destilovaná voda | 1000 ml |
mrkev | 20,0 g |
brambory | 20,0 g |
agar | 20,0 g |
destilovaná voda | do 1000 ml |
bramborový extrakt | |
glukosa | 20,0 g |
agar | 20,0 g |
destilovaná voda | do 1000 ml |