Prof. Dr. Jean Daussant

Prof. Dr. Jean Daussant (1932) získal vědeckou hodnost PhD v r. 1966 v Pasteurově Institutu pod vedením prof. Grabara, objevitele imunoelektroforesy. Po 2-letém působení v USA (New Orleans, Laboratory of cereal proteins USDA) se vrátil do Pasteurova Institutu. V r. 1969 začal pracovat v laboratoři rostlinné fyziologie CNRS v Meudonu a stal se zde ředitelem v r. 1987. Od r. 1989 působil jako ředitel výzkumu a koordinátor CNRS pro zahraniční styky se střední a východní Evropou. Působil a dosud působí jako konzultant na zemědělské universitě Paris-Grignon. Jeho spolupráce s VŠCHT (katedrou biochemie a mikrobiologie) se datuje od r. 1981, tj. více než 20 let. Tato spolupráce se původně rozvíjela v rámci programu ČSSR-Francie koordinovaného tehdejší ČSAV. Vědecká a pedagogická spolupráce pokračovala v rámci dvou programů Copernicus (Postharvest metabolism in plant organs and tissues, The role of lipoproteins and phospholipids in the rape seed processing) and dvou projektů Tempus zaměřených na výchovu potravinářských odborníků, inovaci výuky a přípravu nových přednášek a cvičení. V r. 1994 se Jean Daussant na VŠCHT habilitoval na téma "$-amylase status in cereals" a posléze byl jmenován profesorem pro obor biochemie. Hlavní vědeckou orientací prof. Daussanta je imunochemie, cerealní enzymy a membránové mechanismy v rostlinách v průběhu zrání, stresu a v posklizňovém období. Prof. Daussant na ústavu přednáší imunochemii pro studenty oboru a postgraduálního studia, vede imunochemické kursy, konzultuje a zkouší doktorandy z imunochemie. Zasloužil se o výměny studentů i učitelů a je vždy nápomocen při navazování kontaktů s francouzskými partnery. Ústav navrhuje jeho ocenění pro dlouholetou soustavnou a velice úspěšnou spolupráci s VŠCHT.