Název předmětu: Analýza potravin
Ústav: 323 - Ústav chemie a analýzy potravin
Přednášející: prof. Ing. J. Hajšlová, CSc.
Zástupce: Dr. Ing. K. Holadová
Rozsah: 2/1/0 z,Zk
Kredit: 4
Povinné předcházející předměty: Biorganická chemie, Biochemie
Povinné souběžné předměty: Laboratoř analýzy potravin
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Úvod - Obecné principy vyšetřování potravin, zabezpečení přesnosti analýz
  2. Přehled fyzikálně-chemických, biochemických a toxikologických technik
  3. Základy odběru vzorků, voda
  4. Bílkoviny, peptidy, aminokyseliny a další dusíkaté látky
  5. Monosacharidy a oligosacharidy
  6. Polysacharidy, vláknina a příbuzné látky
  7. Celkové lipidy, fosfolipidy, mastné kyseliny,
  8. Oxidační produkty lipidů, steroly a další nezmýdelnitelné sloučeniny
  9. Lipofilní a hydrofilní vitaminy
  10. Minerální látky
  11. Látky ovlivňující chuť a vůni, přírodní barviva
  12. Přirozené toxické sloučeniny, mykotoxiny, toxické produkty vznikající při výrobě potravin
  13. Přídatné látky, průmyslové kontaminanty, rezidua pesticidů a veterinárních farmak, další škodliviny
  14. Komplexní hodnocení kvality potravin, metody průkazu autenticity a falšování
Literatura