Vysoká škola
chemicko-technologická v Praze:
Jméno a příjmení: Jana Hajšlová |
Tituly: prof. Ing. CSc. |
||
|
|
Přednášky v předmětech:
Analýza potravin
Absolvovaná VŠ: VŠCHT Praha |
Rok: 1975 |
Praxe od absolvování VŠ: |
Od: |
Do: |
|
Řádná aspirantura, Ústav chemie a analýzy potravin |
1975 |
1978 |
|
Odborný asistent, Ústav chemie a analýzy potravin |
1979 |
1989 |
|
Profesor, Ústav chemie a analýzy potravin |
1990 |
|
Nejdůležitější publikace a další tvůrčí činnost za posledních pět let:
2.
K. Maštovská, S. Lehotay, J. Hajšlová : Optimization and evaluation of low-pressure gas chromatography-mass spectrometry for the fast analysis
of multiple pesticide residues
in a food commodity. J. Chromatogr. A 926, 299-316 (2001) (Podíl: %)
3.
M. Godula, J. Hajšlová, K. Maštovská, J. Křivánková.: Optimization
and application of the PTV injector for the analysis of pesticide residues.
J. Sep. Sci. 24, 355-366
(2001) (Podíl: %)
4.
J. Zrostlíková, J. Hajšlová, M. Godula, K. Maštovská: Performance
of programmed temperature vaporizer, pulsed splitless and on-column injection techniques in analysis of pesticide residues in
plant matrices. J. Chromatogr. A, 937, 73-86 (2001) (Podíl: %)
5.
J. Zrostlíková, S. Lehotay, J. Hajšlová: Simultaneous analysis of organophosphorus and organochlorine pesticides in animal fat by gas
chromatography with pulsed flame photometric
and microelectron capture detectors. J. Chromatogr. A, 937,
73-86 (2001) (Podíl: %)
6.
J. Zrostlíková, J. Hajšlová, Jan Poustkay: Alternative calibration approaches to compensate the effect of co-extracted matrix components in liquid chromatography-electrospray ionisation tandem mass spectrometry analysis of pesticide residues in
plant materials, Journal of Chromatogr. A, 973,
13-26 (2002) (Podíl: %)
7.
S. J.
Lehotay, J. Hajšlová: Application of gas chromatography in food analysis, TrAC Trends in Anal Chem. 21, 686-697 (2002) (Podíl: %)
8.
J.Hajšlová,V. Schulzová., L. Hájková, H. Frandsen,J.
Gry, H.C. Anderson: Stability of agaritine
- a natural toxicant of Agaricus mushrooms. Food Addit.Contam. 19,1028 (2002)
(Podíl: %)
9.
B.
Dušek, J. Hajšlová, V. Kocourek: Determination
of nitrated polycyclic aromatic hydrocarbons and their precursors in biotic matrices, J. Chromatogr. 982, 127-143 (2002) (Podíl: %)
10.
Hajšlová J., Hájková L., Schulzová V., Frandsen
H., Gry J., Andersson H.C.:
Stability of agaritine–a natural
toxicant of Agaricus mushrooms. Food Addit. Contam. 19 (11), 1028-1033 (2002) (Podíl 25%)
11.
Čajka
T., Hajšlová J.: Polychlorinated
biphenyls and organochlorine
pesticides in human milk from locality
Prague: a comparative study. Bull. Environ. Contam. Toxicol. 70 (5), 913–919 (2003) (Podíl 50%)
12.
Zrostlíková J., Hajšlová J., Kovalczuk T., Štěpán R., Poustka
J.: Determination of seventeen
polar/thermolabile pesticides in apples and apricots by liquid chromatography/mass spectrometry. J. AOAC Int., 86
(3), 612-622 (2003) (Podíl 20%)
13.
Hajšlová J., Zrostlíková J.: Matrix effects in (ultra)trace analysis of pesticide residues in food and biotic matrices. J. Chromatogr. A 1000,181-197 (2003) (Podíl 50%)
14.
Zrostlíková J., Hajšlová J., Čajka
T.: Evaluation of two-dimensional gas chromatography–time-of-flight mass spectrometry
for the determination of multiple pesticide residues in fruit. J. Chromatogr. A 1019,
173–186 (2003) (Podíl 30%)
Anotace nejvýznamnějších
publikací, projektů, děl a další tvůrčí čin.:
·
J. Hajšlová: Pesticides, in Environmental Contaminants in
Food (Moffat C.F. and Whittle
K. J., eds.), Sheffield Academic Press, p. 215- 272, 1999
·
Kapitola
v knize, která je doporučenou učebnicí na řadě zahraničních Univerzit, shrnuje
přehled o fyzikálně-chemických vlastnostech, osudu v potravních řetězcích a
metodách stanovení reziduí významné skupiny kontaminantů.
Podrobně jsou diskutována i zdravotní rizika v kontextu bezpečnosti potravin.
Autorka zde promítla zkušenosti získané při řešení mezinárodních projektů i
práci pro WHO (externí poradce a posléze člen JMPR) J. Hajšlová,
J Zrostlíková: Matrix effects in (ultra) trace analysis of pesticide residues in
food and biotic matrices J . Chromatography A
1000 (2003) - v tisku . Studie byla zpracována na základě pozvání editora a
shrnuje nejvýznamnější výstupy výzkumu autorského kolektivu v oblasti vývoje a
optimalizace instrumentální analýzy pesticidních a dalších environmentálních
kontaminantů. Pozornost je věnována zejména zajištění
správnosti dat genetrovaných technikami hmotnostní
spektrometrie (GC/MS i LC/MS).
·
Projekt
EU-SMT BROC01/05 (2002 - 2003) Biological Reference Materials for Organic Contaminants (BROC) (co-ordinator:
the Netherlands Institute
for Fisheries Research, IJmuiden, N) Příprava certifikovaného referenčního
materiálu, ke které bylo pracoviště řešitelky
přizváno představuje prestižní projekt ve kterém se angažují pouze vybrané
expertní laboratoře EU; ČR zastoupená VŠCHT je jedinou nečlenskou
zemí zahrnutou v této certifikační studii.
Pedagogický a vědecký pobyt v zahraničí: |
Rok: |
Doba: |
|
Free |
1986 |
1 rok |
|
Institut
of Food Research, |
1995 |
3 měs. |
Vědecká hodnost: VŠCHT Praha |
(1979) |
DrSc.: |
() |
Habilitace: 1990 |
(VŠCHT Praha) |
Obor: Chemie a analýza potravin |
Jmenovací řízení: 1996 |
(VŠCHT Praha) |
Obor: Chemie a analýza potravin |
Počet citací v SCI: |
Zahr.: 62 |
České: 0 |
File translated from TEX by TTH,
version 3.20.
On 01 Apr 2003, 13:34.