Vysoká škola chemicko-technologická v Praze:

Jméno a příjmení: Jana Hajšlová

Tituly: prof. Ing. CSc.

 

Rok narození: 1952

 

Rozsah pracovního vztahu: 1


Přednášky v předmětech:

           Analýza potravin

           Chemická bezpečnost potravin

 

Absolvovaná VŠ: VŠCHT Praha                       

Rok: 1975

 

Praxe od absolvování VŠ:

 

Od:

 

Do:

 

 

 

Řádná aspirantura, Ústav chemie a analýzy potravin

 

1975

 

1978

 

 

 

Odborný asistent, Ústav chemie a analýzy potravin

 

1979

 

1989

 

 

 

Profesor, Ústav chemie a analýzy potravin

 

1990

 

 



Nejdůležitější publikace a další tvůrčí činnost za posledních pět let:

  1. K. Maštovská., J. Hajšlová., M. Godula M., J. Křivánková,V. Kocourek: Fast temperature programming in routine analysis of multiple pesticide residues in food matrices. J. Chromatogr. A, 907, 235-252 (2001) (Podíl: %)

2.      K. Maštovská, S. Lehotay, J. Hajšlová : Optimization and evaluation of low-pressure gas chromatography-mass spectrometry for the fast analysis of multiple pesticide residues in a food commodity. J. Chromatogr. A 926, 299-316 (2001) (Podíl: %)

3.      M. Godula, J. Hajšlová, K. Maštovská, J. Křivánková.: Optimization and application of the PTV injector for the analysis of pesticide residues. J. Sep. Sci. 24, 355-366 (2001) (Podíl: %)

4.      J. Zrostlíková, J. Hajšlová, M. Godula, K. Maštovská: Performance of programmed temperature vaporizer, pulsed splitless and on-column injection techniques in analysis of pesticide residues in plant matrices. J. Chromatogr. A, 937, 73-86 (2001) (Podíl: %)

5.      J. Zrostlíková, S. Lehotay, J. Hajšlová: Simultaneous analysis of organophosphorus and organochlorine pesticides in animal fat by gas chromatography with pulsed flame photometric and microelectron capture detectors. J. Chromatogr. A, 937, 73-86 (2001) (Podíl: %)

6.      J. Zrostlíková, J. Hajšlová, Jan Poustkay: Alternative calibration approaches to compensate the effect of co-extracted matrix components in liquid chromatography-electrospray ionisation tandem mass spectrometry analysis of pesticide residues in plant materials, Journal of Chromatogr. A, 973, 13-26 (2002) (Podíl: %)

7.      S. J. Lehotay, J. Hajšlová: Application of gas chromatography in food analysis, TrAC Trends in Anal Chem. 21, 686-697 (2002) (Podíl: %)

8.      J.Hajšlová,V. Schulzová., L. Hájková, H. Frandsen,J. Gry, H.C. Anderson: Stability of agaritine - a natural toxicant of Agaricus mushrooms. Food Addit.Contam. 19,1028 (2002) (Podíl: %)

9.      B. Dušek, J. Hajšlová, V. Kocourek: Determination of nitrated polycyclic aromatic hydrocarbons and their precursors in biotic matrices, J. Chromatogr. 982, 127-143 (2002) (Podíl: %)

10.  Hajšlová J., Hájková L., Schulzová V., Frandsen H., Gry J., Andersson H.C.: Stability of agaritine–a natural toxicant of Agaricus mushrooms. Food Addit. Contam. 19 (11), 1028-1033 (2002) (Podíl 25%)

11.  Čajka T., Hajšlová J.: Polychlorinated biphenyls and organochlorine pesticides in human milk from locality Prague: a comparative study. Bull. Environ. Contam. Toxicol. 70 (5), 913–919 (2003) (Podíl 50%)

12.  Zrostlíková J., Hajšlová J., Kovalczuk T., Štěpán R., Poustka J.: Determination of seventeen polar/thermolabile pesticides in apples and apricots by liquid chromatography/mass spectrometry. J. AOAC Int., 86 (3), 612-622 (2003) (Podíl 20%)

13.  Hajšlová J., Zrostlíková J.: Matrix effects in (ultra)trace analysis of pesticide residues in food and biotic matrices. J. Chromatogr. A 1000,181-197 (2003) (Podíl 50%)

14.  Zrostlíková J., Hajšlová J., Čajka T.: Evaluation of two-dimensional gas chromatographytime-of-flight mass spectrometry for the determination of multiple pesticide residues in fruit. J. Chromatogr. A 1019, 173–186 (2003) (Podíl 30%)

Anotace nejvýznamnějších publikací, projektů, děl a další tvůrčí čin.:

·         J. Hajšlová: Pesticides, in Environmental Contaminants in Food (Moffat C.F. and Whittle K. J., eds.), Sheffield Academic Press, p. 215- 272, 1999

·         Kapitola v knize, která je doporučenou učebnicí na řadě zahraničních Univerzit, shrnuje přehled o fyzikálně-chemických vlastnostech, osudu v potravních řetězcích a metodách stanovení reziduí významné skupiny kontaminantů. Podrobně jsou diskutována i zdravotní rizika v kontextu bezpečnosti potravin. Autorka zde promítla zkušenosti získané při řešení mezinárodních projektů i práci pro WHO (externí poradce a posléze člen JMPR) J. Hajšlová, J Zrostlíková: Matrix effects in (ultra) trace analysis of pesticide residues in food and biotic matrices J . Chromatography A 1000 (2003) - v tisku . Studie byla zpracována na základě pozvání editora a shrnuje nejvýznamnější výstupy výzkumu autorského kolektivu v oblasti vývoje a optimalizace instrumentální analýzy pesticidních a dalších environmentálních kontaminantů. Pozornost je věnována zejména zajištění správnosti dat genetrovaných technikami hmotnostní spektrometrie (GC/MS i LC/MS).

·         Projekt EU-SMT BROC01/05 (2002 - 2003) Biological Reference Materials for Organic Contaminants (BROC) (co-ordinator: the Netherlands Institute for Fisheries Research, IJmuiden, N) Příprava certifikovaného referenčního materiálu, ke které bylo pracoviště řešitelky přizváno představuje prestižní projekt ve kterém se angažují pouze vybrané expertní laboratoře EU; ČR zastoupená VŠCHT je jedinou nečlenskou zemí zahrnutou v této certifikační studii.

 

Pedagogický a vědecký pobyt v zahraničí:

 

Rok:

 

Doba:

 

 

 

Free University of Amsterdam,

 

1986

 

1 rok

 

 

 

Institut of Food Research, Norwich, Anglie

 

1995

 

3 měs.

 

Vědecká hodnost: VŠCHT Praha

 

(1979)

 

DrSc.:

 

()

 

Habilitace: 1990

 

(VŠCHT Praha)

 

Obor: Chemie a analýza potravin

 

 

Jmenovací řízení: 1996

 

(VŠCHT Praha)

 

Obor: Chemie a analýza potravin

 

 

Počet citací v SCI:

 

Zahr.: 62

 

České: 0




File translated from TEX by TTH, version 3.20.
On 01 Apr 2003, 13:34.