Název předmětu: Chemická bezpečnost potravin
Ústav: 323 - Ústav chemie a analýzy potravin
Přednášející: prof. Ing. J. Hajšlová, CSc.
Zástupce: doc. Ing. V. Kocourek, CSc.
Rozsah: 2/1/0 z,Zk
Kredit: 4
Povinné předcházející předměty:
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Chemické požadavky na zdravotní nezávadnost potravina potravinových surovin, vymezení pojmů
  2. Podmínky použití přídatných látek, látky prodlužující údržnost - konzervační prostředky, antioxidanty
  3. Látky upravující chutnost - vonné a chuťové látky, intenzifikátory
  4. Látky upravující chuť - náhradní sladidla, acidulanty a regulátory kyselosti, látky hořké,
  5. Látky upravující texturu - zahušťovadla a želírující látky, emulgátory
  6. Látky upravující barvu - barviva, bělidla, ostatní aditivní látky
  7. Přírodní toxické látky - alkaloidy, saponiny, kyanogeny, glukosinoláty,
  8. Biogenní amíny, toxiny hub, mykotoxiny, bakteriální toxiny
  9. Látky vznikající při výrobě potravin - nitrososločeniny, ethylkarbamát, chlorpropanoly, akrylamid
  10. Charakterizace vlastností kontaminujících látek, průnik do potravních řetězců
  11. Perzistení organochlorové pesticidy, polychlorované dibenzodioxiny/furany, polychlorované bifenyly a příbuzné látky
  12. Rizika vyplývající z chemizace zemědělství - rezidua moderních pesticidů a veterinárních farmak
  13. Polycyklické aromatické uhlovodíky a další a jejich deriváty, kontaminanty z plastů a další látky z výroby
  14. Dusičnany, toxické kovy, radionuklidy
Literatura