Název předmětu: Audit dodavatele
Ústav: 324 - Ústav konzervace potravin a technologie masa
Přednášející: Ing. N.Cahlíková
Zástupce: doc. Ing. M. Voldřich, CSc.
Rozsah: 0/3/0 kz
Kredit: 3
Povinné předcházející předměty:
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Audity jako nástroj pro ověřování funkčnosti a účinnosti zavedených systémů (úvod do problematiky auditů – význam a cíle auditů, základní terminologie, typy auditů a zdroje pro jejich provádění).
  2. Předpoklady pro provádění auditů, zásady auditování (odborná způsobilost, nezávislost, etické chování, profesionalita, průkaznost atd.).
  3. Řízení programu auditů, procesní přístup k auditování (plán, program, časový harmonogram auditů atd.)
  4. Příprava procesu auditu (auditorské činnosti, zahájení auditu, přezkoumání dokumentů, příprava kontrolního seznamu otázek).
  5. Realizace procesu auditu (zdroje informací, vedení pohovorů, typy otázek, způsob vedení záznamů).
  6. Prověrka na místě (sběr informací, záznam zjištění a objektivních důkazů).
  7. Příklady neshod opakovaně zjišťovaných při auditech (prezentace fotografií, rekapitulace problémů, příprava doplňujících dotazů, navržení klasifikace neshod, příprava zprávy o neshodě).
  8. Postup zhodnocení auditu (závěry z auditu, zjištěné neshody, standardy , závěrečné jednání atd.)
  9. Příprava, schválení a distribuce zprávy z auditu (obsah zprávy), dokončení auditu.
  10. Obecné standardy pro provádění auditů: legislativní požadavky, ISO 9000:2000
  11. Obecné standardy pro provádění auditů: BRC, GFSI, EFSIS, SQF, IFS, tvorba vlastních standardů)
  12. Audit HACCP– praktická cvičení
  13. Audit podle BRC – praktická cvičení
  14. Audit podle ISO 9000:2001 – praktická cvičení
Literatura