Název předmětu: Balení potravin
Ústav: 324 - Ústav konzervace potravin a technologie masa
Přednášející: doc. Ing. J. Dobiáš, CSc.
Zástupce: Ing. K. Chudáčková
Rozsah: 2//0 Zk
Kredit: 4
Povinné předcházející předměty:
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty: Principy úchovy potravin

 Anotace:

  1. Ekonomie balení potravin, požadavky na obal.
  2. Základní obalové materiály, jejich vlastnosti a aplikace - dřevo, tkaniny.
  3. Papír
  4. Kovy
  5. Sklo.
  6. Polymerní obalové materiály - klasifikace, obecné charakteristiky
  7. Přírodní polymery, modifikované přírodní polymery
  8. Syntetické polymery - polyolefíny a jejich kopolymery
  9. Vinylové, akrylové a dusíkaté polymery.
  10. Polyestery, epoxidové pryskyřice, aminoplasty, fenolplasty. Lepidla.
  11. Potiskování obalů, ochranná funkce obalů, principy aktivního balení.
  12. Ochrana před změnami vlhkosti a oxidačně-redukčními změnami.
  13. Obal a změny teploty, balení pro mikrovlnný ohřev
  14. Ekologické aspekty balení potravin, ekobilance, migrace složek obalů do potravin
Literatura