Název předmětu: Chemie potravin
Ústav: 323 - Ústav chemie a analýzy potravin
Přednášející: prof. Ing. J. Velíšek, DrSc.
Zástupce: Dr. Ing. K. Cejpek
Rozsah: 2/1/0 z,Zk
Kredit: 4
Povinné předcházející předměty: Anorganická chemie, Biorganická chemie, Biochemie
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Úvod, historie, voda
  2. Bílkoviny, peptidy, aminokyseliny
  3. Sacharidy
  4. Maillardova reakce a další reakce sacharidů
  5. Lipidy
  6. Autooxidace a další reakce lipidů
  7. Vitaminy
  8. Minerální látky a stopové prvky
  9. Sloučeniny ovlivňující vůni potravin
  10. Sloučeniny ovlivňující chuť potravin
  11. Sloučeniny ovlivňující barvu potravin
  12. Přirozené toxické látky
  13. Potravinářská aditiva
  14. Kontaminanty potravin
Literatura