Vysoká škola chemicko-technologická v Praze:

Jméno a příjmení: Jan Velíšek

Tituly: prof. Ing. DrSc.

 

Rok narození: 1946

 

Rozsah pracovního vztahu: 1


Přednášky v předmětech:

           Chemie potravin

           

Absolvovaná VŠ: VŠCHT Praha, FPBT                       

Rok: 1968

 

Praxe od absolvování VŠ:

 

Od:

 

Do:

 

 

 

VŠCHT Praha (katedra chemie a zkoušení potravin)

 

1969

 

1991

 

 

 

VŠCHT Praha (ústav chemie a zkoušení potravin)

 

1992

 

 



Nejdůležitější publikace a další tvůrčí činnost za posledních pět let:

  1. Pantothenic Acid. In: Modern Chromatographic Analysis of Vitamins. Dekker, New York, 2000 (Podíl: 85 %)

2.      Formation of aldehydes from S-alk(en)yl cysteines and their sulfoxides Eur. Food Res. Technol. 215, 124-130 (2002) (Podíl: 50 %)

3.      The amino acid precursors and odor formation in society garlic (Tulbaghia violacea Harv.) Phytochemistry 60, 21-25 (2002) (Podíl: 30 %)

4.      Gas-chromatographic determination of S-methylcysteine sulfoxide in cruciferous vegetables Eur. Food Res. Technol. 213, 386-388 (2001) (Podíl: 75 %)

5.      Minor Strecker degradation products of phenylalanine and phenylglycine Eur. Food Res. Technol. 212, 135-140 (2001) (Podíl: 75 %)

6.      Reaction of allyl isothiocyanate with alanine, glycine and several peptides in model systems J. Agric. Food Chem. 48, 3560-3565 (2000) (Podíl: 50 %)

7.      Distribution of S-alk(en)yl cysteine sulfoxides in some Allium species J. Agric. Food Chem. 48, 428-433 (2000). (Podíl: 30 %)

8.      Decomposition of sinigrin by methanol/ammonia/water treatment in model sytems and mustard (Brassica nigra L.) seed meal Eur. Food Res. Technol. 210, 196-201 (2000) (Podíl: 75 %)

9.      Gas-chromatographic determination of S-alke(en)yl cysteine sulfoxides J. Chromatogr. A 862, 85-94 (1999) (Podíl: 30 %)

10.  Optical isomers of chloropropanols: mechanisms of their formation and decomposition in foods. Pol. J. Food Nutr. Sci. 11, 86-91 (2002) (Podíl: 50 %)

Anotace nejvýznamnějších publikací, projektů, děl a další tvůrčí čin.:

·         Soubor publikací v letech 1978-dosud řešících problematiku chlorovaných lipidů (zejména 3-chlorpropan-1,2-diolu) v potravinářských bílkovinných hydrolyzátech a v tepelně exponovaných potravinách.

·         Soubor publikací v letech 1972-dosud řešících problematiku produktů vznikajících v reakci Maillarda (aromatické látky a melanoidiny), identifikace nových produktů, studium mechanismů jejich vzniku.

·         Monografie Velíšek J.: Chemie potravin, I.-III. díl, 1. vydání 1999 (ISBN 80-902391-2-9, 974 stran), 2. upravené vydání 2002 (ISBN 80-86659-03-8, 979 stran).

 

Pedagogický a vědecký pobyt v zahraničí:

 

Rok:

 

Doba:

 

 

 

University of Leiden, leiden, NL, TNO Zeist, NL

 

1982

 

4 měsíce

 

 

 

University of Complutense, Madrid, E

 

1988

 

3 měsíce

 

 

 

TNO Zeist, NL

 

1993

 

3 měsíce

 

Vědecká hodnost: VŠCHT Praha

 

(1974)

 

DrSc.: VŠCHT Praha

 

(1990)

 

Habilitace: VŠCHT Praha

 

(1990)

 

Obor: Chemie a anal. potravin

 

Jmenovací řízení: VŠCHT Praha

 

(1992)

 

Obor: Chemie a anal. potravin

 

Počet citací v SCI:

 

Zahr.: 244

 

České: 48




File translated from TEX by TTH, version 3.20.
On 01 Apr 2003, 13:34.