Vysoká škola
chemicko-technologická v Praze:
Jméno a příjmení: Jan Velíšek |
Tituly: prof. Ing. DrSc. |
||
|
|
Přednášky v předmětech:
Chemie potravin
Absolvovaná
VŠ: VŠCHT Praha,
FPBT |
Rok: 1968 |
Praxe od absolvování VŠ: |
Od: |
Do: |
|
VŠCHT Praha (katedra chemie a zkoušení potravin) |
1969 |
1991 |
|
VŠCHT Praha (ústav chemie a zkoušení potravin) |
1992 |
|
Nejdůležitější publikace a další tvůrčí činnost za posledních pět let:
2.
Formation
of aldehydes from S-alk(en)yl cysteines and their sulfoxides Eur. Food Res.
Technol. 215, 124-130 (2002) (Podíl: 50 %)
3.
The
amino acid precursors and odor formation in society garlic (Tulbaghia violacea
Harv.) Phytochemistry 60, 21-25 (2002) (Podíl: 30 %)
4.
Gas-chromatographic
determination of S-methylcysteine sulfoxide in cruciferous vegetables Eur. Food
Res. Technol. 213, 386-388 (2001) (Podíl: 75 %)
5.
Minor
Strecker degradation products of phenylalanine and phenylglycine Eur. Food Res.
Technol. 212, 135-140 (2001) (Podíl: 75 %)
6.
Reaction
of allyl isothiocyanate with alanine, glycine and several peptides in model
systems J. Agric. Food Chem. 48, 3560-3565 (2000) (Podíl: 50 %)
7.
Distribution
of S-alk(en)yl cysteine sulfoxides in some Allium species J. Agric. Food Chem.
48, 428-433 (2000). (Podíl: 30 %)
8.
Decomposition
of sinigrin by methanol/ammonia/water treatment in model sytems and mustard
(Brassica nigra L.) seed meal Eur. Food Res. Technol. 210, 196-201 (2000)
(Podíl: 75 %)
9.
Gas-chromatographic
determination of S-alke(en)yl cysteine sulfoxides J. Chromatogr. A 862, 85-94
(1999) (Podíl: 30 %)
10.
Optical
isomers of chloropropanols: mechanisms of their formation and decomposition in
foods. Pol. J. Food Nutr. Sci. 11, 86-91 (2002) (Podíl: 50 %)
Anotace nejvýznamnějších
publikací, projektů, děl a další tvůrčí čin.:
·
Soubor
publikací v letech 1978-dosud řešících problematiku chlorovaných lipidů (zejména
3-chlorpropan-1,2-diolu) v potravinářských bílkovinných hydrolyzátech a v
tepelně exponovaných potravinách.
·
Soubor
publikací v letech 1972-dosud řešících problematiku produktů vznikajících v
reakci Maillarda (aromatické látky a melanoidiny), identifikace nových
produktů, studium mechanismů jejich vzniku.
·
Monografie
Velíšek J.: Chemie potravin, I.-III. díl, 1. vydání 1999 (ISBN 80-902391-2-9,
974 stran), 2. upravené vydání 2002 (ISBN 80-86659-03-8, 979 stran).
Pedagogický a vědecký pobyt v zahraničí: |
Rok: |
Doba: |
|
University of Leiden, leiden, NL, TNO Zeist, NL |
1982 |
4 měsíce |
|
|
1988 |
3 měsíce |
|
TNO |
1993 |
3 měsíce |
Vědecká hodnost: VŠCHT Praha |
(1974) |
DrSc.: VŠCHT Praha |
(1990) |
Habilitace: VŠCHT Praha |
(1990) |
Obor: Chemie a anal. potravin |
Jmenovací řízení: VŠCHT Praha |
(1992) |
Obor: Chemie a anal. potravin |
Počet citací v SCI: |
Zahr.: 244 |
České: 48 |
File translated
from TEX by TTH,
version 3.20.
On 01 Apr 2003, 13:34.