Název předmětu: Expertiza potravin
Ústav: 323 - Ústav chemie a analýzy potravin
Přednášející: Dr. Ing. V. Schulzová
Zástupce: Ing. P. Cuhra
Rozsah: 1/1/0 z,Zk
Kredit: 3
Povinné předcházející předměty: Chemie potravin, Výživa a výživová politika, Legislativa a management jakosti
Povinné souběžné předměty: Mikrobiologie
Doporučené předcházející předměty: Potravinářské zbožíznalství

 Anotace:

  1. Úvod do expertízy potravin, hodnocení potravin ve vztahu k legislativě
  2. Metody a nástroje používané pro expertízu potravin, informační zdroje
  3. Úloha zbožíznalství a senzorického hodnocení potravin
  4. Posouzení základního složení potravin (cukry, tuky, bílkoviny, voda)
  5. Posouzení nutričního složení potravin (minerály, vitamíny, energetická hodnota)
  6. Expertíza zdravotní nezávadnosti I (přídatné látky a aromata, mikrobiolobie)
  7. Expertíza zdravotní nezávadnosti II (kontaminanty, pesticidy, veterinární léčiva)
  8. Expertíza zdravotní nezávadnosti III (GMO, ozařování)
  9. Monitoring zdravotní nezávadnosti potravin, odběr vzorků
  10. Expertíza jakosti potravin I (jednodruhové potraviny)
  11. Expertíza jakosti potravin II (složené potraviny, deklarace jednotlivých složek)
  12. Expertíza jakosti potravin III (bioprodukty a biopotraviny)
  13. Systém rychlé reakce v hodnocení potravin (případové studie)
  14. Expertíza jakosti ve výrobních a distribučních řetězcích
Literatura