Název předmětu: Fyzikální vlastnosti potravin
Ústav: 322 - Ústav technologie mléka a tuků
Přednášející: Ing. J. Štětina, CSc.
Zástupce: Ing. I. Piska
Rozsah: 2/1/0 z,Zk
Kredit: 4
Povinné předcházející předměty: Fyzikální chemie, Matematika
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Hustota potravin, porozita, sypná hmotnost.
  2. Mechanické a reologické vlastnosti, základní pojmy, konzistence, textura
  3. Viskozita potravin, druhy ne-newtonského chování, důsledky při zpracování potravin
  4. Metody stanovení viskozity potravin, reometry absolutní, relativní a uzanční
  5. Viskoelastické vlastnosti, trvalá deformace, relaxace napětí, projevy při zpracování potravin
  6. Metody hodnocení mechanických vlastností polotuhých a tuhých potravin
  7. Aktivita vody, osmotický tlak, teplota tuhnutí vody v potravinách
  8. Tepelné vlastnosti: entalpie, měrné teplo, skupenské teplo
  9. Tepelné vlastnosti: tepelná vodivost, teplotní vodivost, součinitel přestupu tepla
  10. Difuse a přenos hmoty
  11. Skupenské přeměny v potravinách, nukleace a krystalizace, skelný přechod, tvorba gelu
  12. Elektrické vlastnosti: odpor, měrná vodivost, dielektrické vlastnosti
  13. Povrchové vlastnosti, emulze, pěny
  14. Optické vlastnosti a měření barvy potravin
Literatura