Název předmětu: Konzervárenství a technologie masa
Ústav: 324 - Ústav konzervace potravin a technologie masa
Přednášející: doc. Ing. M. Voldřich, CSc.
Zástupce: doc. Ing. P. Pipek, CSc.
Rozsah: 2/1/0 z,Zk
Kredit: 4
Povinné předcházející předměty: Principy úchovy potravin
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Suroviny konzervárenského průmyslu. Ovoce a zelenina jako fyziologicky funkční potraviny. Nároky z hlediska technologického. Sklizeň a skladování.
  2. Sortiment konzervárenských výrobků podle konzistence a konzervační koncovky. Společné operace: doprava, třídění, praní, loupání a dělení.
  3. Výrobky kusovité konzistence: polotovary, sterilované, zmrazené a sušené výrobky, proslazené ovoce, mléčně kysaná zelenina. Hotová jídla v konzervárnách a mrazírnách.
  4. Výrobky kašovité konzistence: sterilované, zmrazené a zahuštěné protlaky, ovocné pomazánky.
  5. Výrobky tekuté konzistence: způsoby získávání ovocných a zeleninových šťáv. Dřeňové šťávy.
  6. Výroba čirých šťáv, koncentrátů, sirupů, nealko nápojů, ovocných vín.
  7. Speciální technologie - hořčice, pektin.
  8. Definice masa, jeho zdroje, jatečná zvířata a drůbež. Histologická stavba a chemické složení masa.
  9. Technologické a organoleptické vlastnosti masa.
  10. Postmosrtální změny, PSE a DFD maso. Intravitální vlivy na jakost.
  11. Nákup a přeprava jatečných zvířat. Jateční opracování, veterinární prohlídka.
  12. Ošetření, chladírenské a mrazírenské skladování masa. Bourání masa, jeho údržnost a zacházení s masem.
  13. Masná výroba, zajištění údržnosti, suroviny a přídatné látky.
  14. Jednotlivé operace: solení, mělnění a míchání, narážení, uzení, tepelné opracování, sušení, fermentace.
Literatura