Vysoká škola
chemicko-technologická v Praze:
Jméno a příjmení: Michal Voldřich |
Tituly: doc. Ing. CSc. |
||
|
|
Přednášky v předmětech:
Principy
úchovy potravin
Konzervárenství a technologie masa
Absolvovaná VŠ: VŠCHT Praha |
Rok: 1984 |
Praxe od absolvování VŠ: |
Od: |
Do: |
|
VŠCHT Praha, interní aspirant |
1985 |
1988 |
|
VŠCHT Praha, odborný asistent |
1988 |
1994 |
|
VŠCHT Praha, vedoucí ústavu |
1994 |
|
Nejdůležitější publikace a další tvůrčí činnost za posledních pět let:
2.
Zavádění
systému kritických bodů (HACCP) ÚZPI Praha, 2000, ISBN 80-7271-004-4. (Podíl:
40 %)
3.
Praktická
příručka výrobce a prodejce potravin Dashofer Verlag Praha, 1998 - 2003
základní dílo 1998, průběžné aktual (Podíl: 50 %)
4.
Authenticity
of 100% Orange Juice in the Czech Market in the Years 1996 - 2001 Czech J. Food
Sci, 20, 2, 83 - 88, 2002, ISSN 1212-1800 (Podíl: 50 %)
5.
Determination
of fumaric acid in apple juice by on-line coupled capillary
isotachophoresis-capillary zone electrophoresi J Chromatogr. A891: (1) 175-181
SEP 1 2000 (Podíl: 30 %)
6.
Effect
of processing and storage conditions on patulin content in apple juice
concentrate Czech J. Food Sci. 17 (4), 1999, 127-132. (Podíl: 60 %)
7.
Principy
úchovy potravin Technologie potravin I a II, VŠCHT Praha, 2002, ISBN
80-7080-509-9 (Podíl: 100 %)
8.
Determination
of osocitric acid in citrus juice - a comparison of HPLC, enzyme set and
capillary isotachophoresis method J. Food Composition and Analysis, 15,
685-691, 2002 (Podíl: 30 %)
9.
Resistance
of vegetative cells and ascospores of heat resistant mold Talaromyces
avellaneus to high pressure treament in Proceedings of International Congress
of Chemical and Process Engenee (Podíl: 30 %)
10.
Active
components of silymarin. J. Chromatogr. A 990, 239-245 (2003) (Podíl 25%)
11.
Determination
of isocitric acid content in fruit juices–detection of authenticity. J. Food
Composition Anal. 15(6), 685-691 (2002) (Podíl 25%)
Anotace nejvýznamnějších
publikací, projektů, děl a další tvůrčí čin.:
·
Zdravotní
nezávadnost potravin, zavádění sytému kritických bodů v potravinářském průmyslu
V rámci aktivity bylo zřízeno Školicí a konzultační středisko Mze při FPBT
VŠCHT Praha, ústav, fakulta resp. škola zajišťuje od roku 1996 vzdělávací programy
pro pracovníky praxe. Kromě vzdělávacích aktivit je vytvářena koncepce přístupu
k systémům zdravotní nezávadnosti a jakosti ve výrobě potravin. Výstupem
aktivity je řada publikaci, příruček, sylabů kurzů.
·
Detekce
falšování potravin V průběhu let 1996 dosud byly vyvíjeny metody detekce
falšování výrobků z ovoce a zeleniny (prokazování podílu ovoce v ovocných
nápojích, stanovení podílu rajčat v kečupech, odhad podílu ovoce v ovocných
pomazánkách), stanovení obsahu svalových bílkovin v masných výrobcích, detekce
přídavku příměsí do mletého koření apod.). Výsledky projektu jsou průběžně
zveřejňovány v odborném i populárním tisku, výstupem řešení bylo mimo jiné
iniciace tvorby ČSN přejímající Code of practice of the AIJN, která umožní
vymahatelnost požadavků komoditní vyhlášky. Byla vyvinuta metoda stanovení
podílu rajčat v kečupech. Výsledkem projektu je příspěvek k průběžnému
zlepšování situace na trhu.
·
Použití
vysokého hydrostatického tlaku při zpracování potravin Od roku 1992, kdy byla
publikována první česká přehledná práce se postupně rozvíjí studium technologie
v ČR. Ve spolupráci s VUP Praha, ČVUT Praha, FÚ ČAV a v posledních letech Žďas
Žďár nad Sázavou byly postupně vytvořeny podmínky pro rozvinutí
experimentálních výzkumů (instalace laboratorního a poloprovozního zařízení,
příprava technologického zařízení), původní aktivita vedla k zahájení velkých
projektů VÚP Praha. V rámci uvedených aktivit byl a je studován vliv vysokého
tlaku na složky potravin, na vlastnosti mikroorganismů (termorezistentních
plísní a kvasinek), byly zahájeny dílčí projekty zaměření na studium vlivu
tlaku na vlastnosti enzymů.
Pedagogický a vědecký pobyt v zahraničí: |
Rok: |
Doba: |
|
Cemagref Anthony, Francie |
1992 |
1 rok |
Vědecká hodnost: VŠCHT Praha |
(1990) |
DrSc.: |
() |
Habilitace: VŠCHT Praha |
(1995) |
Obor: Konzervace potravin |
Jmenovací řízení: |
() |
Obor: |
Počet citací v SCI: |
Zahr.: 22 |
České: 13 |
File translated
from TEX by TTH,
version 3.20.
On 01 Apr 2003, 13:34.