Vysoká škola chemicko-technologická v Praze:

Jméno a příjmení: Michal Voldřich

Tituly: doc. Ing. CSc.

 

Rok narození: 1962

 

Rozsah pracovního vztahu: 1


Přednášky v předmětech:

                        Principy úchovy potravin

                        Distribuční řetězce I

                        Konzervárenství a technologie masa

Absolvovaná VŠ: VŠCHT Praha                       

Rok: 1984

 

Praxe od absolvování VŠ:

 

Od:

 

Do:

 

 

 

VŠCHT Praha, interní aspirant

 

1985

 

1988

 

 

 

VŠCHT Praha, odborný asistent

 

1988

 

1994

 

 

 

VŠCHT Praha, vedoucí ústavu

 

1994

 

 



Nejdůležitější publikace a další tvůrčí činnost za posledních pět let:

  1. Zavádění kritických bodů v gastronomii (HACCP). České a slovenské odborné nakladatelství Praha, 2002 ISBN 80-902553-7- (Podíl: 40 %)

2.      Zavádění systému kritických bodů (HACCP) ÚZPI Praha, 2000, ISBN 80-7271-004-4. (Podíl: 40 %)

3.      Praktická příručka výrobce a prodejce potravin Dashofer Verlag Praha, 1998 - 2003 základní dílo 1998, průběžné aktual (Podíl: 50 %)

4.      Authenticity of 100% Orange Juice in the Czech Market in the Years 1996 - 2001 Czech J. Food Sci, 20, 2, 83 - 88, 2002, ISSN 1212-1800 (Podíl: 50 %)

5.      Determination of fumaric acid in apple juice by on-line coupled capillary isotachophoresis-capillary zone electrophoresi J Chromatogr. A891: (1) 175-181 SEP 1 2000 (Podíl: 30 %)

6.      Effect of processing and storage conditions on patulin content in apple juice concentrate Czech J. Food Sci. 17 (4), 1999, 127-132. (Podíl: 60 %)

7.      Principy úchovy potravin Technologie potravin I a II, VŠCHT Praha, 2002, ISBN 80-7080-509-9 (Podíl: 100 %)

8.      Determination of osocitric acid in citrus juice - a comparison of HPLC, enzyme set and capillary isotachophoresis method J. Food Composition and Analysis, 15, 685-691, 2002 (Podíl: 30 %)

9.      Resistance of vegetative cells and ascospores of heat resistant mold Talaromyces avellaneus to high pressure treament in Proceedings of International Congress of Chemical and Process Engenee (Podíl: 30 %)

10.  Active components of silymarin. J. Chromatogr. A 990, 239-245 (2003) (Podíl 25%)

11.  Determination of isocitric acid content in fruit juices–detection of authenticity. J. Food Composition Anal. 15(6), 685-691 (2002) (Podíl 25%)

Anotace nejvýznamnějších publikací, projektů, děl a další tvůrčí čin.:

·         Zdravotní nezávadnost potravin, zavádění sytému kritických bodů v potravinářském průmyslu V rámci aktivity bylo zřízeno Školicí a konzultační středisko Mze při FPBT VŠCHT Praha, ústav, fakulta resp. škola zajišťuje od roku 1996 vzdělávací programy pro pracovníky praxe. Kromě vzdělávacích aktivit je vytvářena koncepce přístupu k systémům zdravotní nezávadnosti a jakosti ve výrobě potravin. Výstupem aktivity je řada publikaci, příruček, sylabů kurzů.

·         Detekce falšování potravin V průběhu let 1996 dosud byly vyvíjeny metody detekce falšování výrobků z ovoce a zeleniny (prokazování podílu ovoce v ovocných nápojích, stanovení podílu rajčat v kečupech, odhad podílu ovoce v ovocných pomazánkách), stanovení obsahu svalových bílkovin v masných výrobcích, detekce přídavku příměsí do mletého koření apod.). Výsledky projektu jsou průběžně zveřejňovány v odborném i populárním tisku, výstupem řešení bylo mimo jiné iniciace tvorby ČSN přejímající Code of practice of the AIJN, která umožní vymahatelnost požadavků komoditní vyhlášky. Byla vyvinuta metoda stanovení podílu rajčat v kečupech. Výsledkem projektu je příspěvek k průběžnému zlepšování situace na trhu.

·         Použití vysokého hydrostatického tlaku při zpracování potravin Od roku 1992, kdy byla publikována první česká přehledná práce se postupně rozvíjí studium technologie v ČR. Ve spolupráci s VUP Praha, ČVUT Praha, FÚ ČAV a v posledních letech Žďas Žďár nad Sázavou byly postupně vytvořeny podmínky pro rozvinutí experimentálních výzkumů (instalace laboratorního a poloprovozního zařízení, příprava technologického zařízení), původní aktivita vedla k zahájení velkých projektů VÚP Praha. V rámci uvedených aktivit byl a je studován vliv vysokého tlaku na složky potravin, na vlastnosti mikroorganismů (termorezistentních plísní a kvasinek), byly zahájeny dílčí projekty zaměření na studium vlivu tlaku na vlastnosti enzymů.

 

Pedagogický a vědecký pobyt v zahraničí:

 

Rok:

 

Doba:

 

 

 

Cemagref Anthony, Francie

 

1992

 

1 rok

 

Vědecká hodnost: VŠCHT Praha

 

(1990)

 

DrSc.:

 

()

 

Habilitace: VŠCHT Praha

 

(1995)

 

Obor: Konzervace potravin

 

Jmenovací řízení:

 

()

 

Obor:

 

Počet citací v SCI:

 

Zahr.: 22

 

České: 13




File translated from TEX by TTH, version 3.20.
On 01 Apr 2003, 13:34.