Název předmětu: Kvalita v laboratorní kontrole potravin
Ústav: 323 - Ústav chemie a analýzy potravin
Přednášející: doc. Ing. V.Kocourek, CSc.
Zástupce:
Rozsah: 2/1/0 z,Zk
Kredit: 4
Povinné předcházející předměty:
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Systém jakosti ve zkušební laboratoři: modely a zásady managementu jakosti
  2. Politika jakosti, orientace na zákazníka a efektivnost, prokazování jakosti, akreditace
  3. Charakteristiky výsledků zkoušek: hodnocení přesnosti, typy a rozdělení chyb, nejistoty
  4. Postupy pro odhad nejistoty výsledků
  5. Optimalizace, dokumentace a validace analytických metod
  6. Metrologie, návaznost měření, kalibrace a referenční materiály, správnost
  7. Zkušební a měřicí zařízení, laboratorní prostory - požadavky
  8. Požadavky na výcvik a vzdělávání pracovníků laboratoří, informační zdroje
  9. Audity v systému jakosti, řízení dokumentace, neshodná práce
  10. Kontrola jakosti v laboratoři - kontrolní vzorky, regulační diagramy
  11. Vzorkování, manipulace se vzorky, statistická přejímka
  12. Vyjadřování a interpretace výsledků zkoušek a měření, laboratorní informační systémy
  13. Mezilaboratorní porovnávání zkoušek, testování způsobilosti laboratoří
  14. Monitoring vybraných paramentrů v kritických bodech výroby potravin (HACCP)
Literatura