Název předmětu: Legislativa a management jakosti
Ústav: 323 - Ústav chemie a analýzy potravin
Přednášející: doc. Ing. V. Kocourek, CSc.
Zástupce: doc. Ing. K. Míková, CSc.
Rozsah: 2/0/0 z,Zk
Kredit: 2
Povinné předcházející předměty: Základy toxikologie a ekologie
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Právní systém v EU, obecné principy potravinového práva a požadavky na bezpečnost potravin, regulovaná a neregulovaná oblast, technická standardizace, mezinárodní harmonizace předpisů.
  2. Struktura základních právních předpisů týkajících se výroby a distribuce potravin - přehled a návaznosti, informační zdroje, zák. o technických požadavcích na výrobky
  3. Výklad Zákona č. 110/19997 o potravinách a prováděcích vyhlášek; komoditní požadavky, označování potravin, ochrana proti falšování, GMO, "novel foods".
  4. Mikrobiologické požadavky na potraviny, "rizikové" skupiny potravin, zákon o veřejném zdraví a prováděcí předpisy.
  5. Management bezpečnosti potravin a evropský systém RASSF. Chemické požadavky na potraviny a na výrobky přicházející do styku s potravinami - látky kontaminující, obaly.
  6. Analýza rizik a řízení kritických bodů ve výrobě (HACCP), případová studie, certifikace HACCP
  7. Hygienické požadavky na výrobu a prodej potravin a na veřejné stravování; GMP/GHP
  8. Zákon o veterinární péči a související směrnice
  9. Státní dozor nad potravinami: organizace, kompetence, postupy
  10. Chemické požadavky na potraviny - látky přídatné a rezidua pesticidů a léčiv; požadavky na potraviny určené pro zvláštní výživu, uvádění výživové hodnoty
  11. Laboratorní vyšetřování potravin: analytické procesy, správná laboratorní praxe, akreditace laboratoří; odběry vzorků
  12. Systémy managementu jakosti ve výrobě potravin; zavádění a certifikace systémů jakosti, metody řízení jakosti.
  13. Zákon o ochraně spotřebitele a odpovědnost za vady výrobku; uvádění výrobků na trh, dovoz a vývoz potravin, celní a daňová problematika
  14. Legální metrologie, řízení měřicího a/0 Zkušebního zařízení, obecné požadavky na výrobní zařízení
Literatura