Název předmětu: Technologie sacharidů
Ústav: 321 - Ústav chemie a technologie sacharidů
Přednášející: prof. Ing. Z. Bubník, CSc.
Zástupce: doc. Ing. J. Čopíková, CSc.
Rozsah: 2/1/0 z,Zk
Kredit: 4
Povinné předcházející předměty:
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Cukrovka a těžení šťávy.
  2. Čištění šťáv.
  3. Zahřívání a odpařování.
  4. Krystalizace cukru a zpracování surovin, rafinace.
  5. Chemie obilovin, sacharidy a bílkoviny obilovin.
  6. Hodnocení kvality obilí, čištění před mletím.
  7. Mletí pšenice a žita.
  8. Tvorba těsta, hnětení, zrání, tvarování těst.
  9. Pečení, chlazení, balení výrobků, trvanlivé pečivo.
  10. Základní typy snack výrobků, výroba těstovin, cukrárny.
  11. Suroviny pro výrobu čokolády a cukrovinek, základní výroba cukrovinek.
  12. Schéma technologie výroby čokolády.
  13. Způsoby výroby bramborového, pšeničného aj. škrobů.
  14. Chemie škrobu, výroba a vlastnosti modifikovaných škrobů.
Literatura