Název předmětu: Speciální senzorická analýza
Ústav: 323 - Ústav chemie a analýzy potravin
Přednášející: Dr. Ing. Z. Panovská
Zástupce:
Rozsah: 1/2/0 kz
Kredit: 3
Povinné předcházející předměty: Biologie I, Laboratoř biologie
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Základní pojmy senzorické analýzy. Psychologie smyslového vnímání. Srovnání výsledků senzorické a instrumentální analýzy.
  2. Anatomie a funkce smyslových orgánů - Vůně a chuť.
  3. Anatomie a funkce smyslových orgánů - Zrak, sluch, hmat a ostatní smysly.
  4. Psychometrika, vztahy mezi intensitou podnětu a vjemu.
  5. Metody senzorické analýzy: rozdílové, preferenční a pořadové/0 Zkoušky.
  6. Stanovení prahu vnímání. Časový vývoj vjemu.
  7. Metody senzorické analýzy: použití stupnic při hodnocení, stanovení magnitudovou metodou.
  8. Stanovení senzorických profilů, speciální metody stanovení chuti výrobku.
  9. Typy hodnotitelů. Výběr hodnotitelů a jejich školení.Výběr metod podle charakteru úlohy.
  10. Zařízení senzorické laboratoře, příprava a předkládání vzorků.
  11. Metody stanovení senzorické jakosti. Metody hodnocení. Referenční materiály.
  12. Statistické metody při zpracování dat a interpretace výsledků senzorické analýzy.
  13. Konzumentské testy - přímé metody.
  14. Konzumentské testy - nepřímé metody.
Literatura