Název předmětu: Technologie přípravy stravy
Ústav: 323 - Ústav chemie a analýzy potravin
Přednášející: Ing. J. Houšová, CSc.
Zástupce: Dr. Ing. M. Čeřovský
Rozsah: 2/0/0 Zk
Kredit: 3
Povinné předcházející předměty:
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Terminologie, historie vaření, změny výživové a senzorické hodnoty během skladování potravin
  2. Základní technologické postupy přípravy pokrmů, změny výživové a senzorické hodnoty
  3. Předběžná příprava, vaření, dušení
  4. Opékaní, grilování, pečení, smažení, pražení, mikrovlnný ohřev
  5. Dohotovování pokrmů. Použití nízkých teplot
  6. Použití jednotlivých skupin potravin při přípravě pokrmů. Tuky a oleje. Cukr a další sladidla.
  7. Koření a další pochutiny, potravinářská aditiva
  8. Ovoce, zelenina, houby
  9. Obiloviny, pekařské výrobky, luštěniny, mléčné výrobky, vejce
  10. Maso, vnitřnosti, ryby, drůbež, zvěřina
  11. Předkrmy, polévky, hlavní pokrmy
  12. Deserty, nápoje
  13. Základní gastronomická pravidla
  14. Základy dietního stravování. Zahraniční kuchyně
Literatura