Název předmětu: Technologická zařízení ve stravovacích službách
Ústav: 323 - Ústav chemie a analýzy potravin
Přednášející: Ing. J. Houšová, CSc.
Zástupce: Ing. M. Houška, CSc.
Rozsah: 2/1/0 z,Zk
Kredit: 4
Povinné předcházející předměty: Technologie přípravy stravy
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Úvod – příprava pokrmů v potravinovém řetězci, vývoj zařízení
  2. Technika pro přípravu pokrmů - klasifikace, požadavky na zařízení, výběr optimálních typů
  3. Příprava pokrmů z hlediska procesního inženýrství – jednotkové operace, transportní mechanizmy, základní operace v systému přípravy pokrmů
  4. Tepelné operace a zařízení v systému přípravy pokrmů: přenos tepla kondukcí
  5. Operace a zařízení založené na přenosu tepla konvekcí
  6. Operace a zařízení založené na přenosu tepla radiací
  7. Mikrovlnný ohřev a zařízení
  8. Chlazení a zmrazování – fyzikální základy, typy a konstrukce zařízení
  9. Hydraulické operace a zařízení v systému přípravy pokrmů – charakteristika proudění, potrubí, čerpadla, ventilátory, odstředivky
  10. Mechanické procesy a zařízení - krájení, řezání, tvarování, míchání
  11. Procesy a zařízení pro manipulaci - skladování, přepravní nádoby, obalové a distribuční systémy.
  12. Sanitace - principy, metody a zařízení pro čistění a desinfekci
  13. Spotřeba energie - energetická náročnost procesu, ztráty energie, možnosti úspor energie
  14. Kompletace zařízení – příklady pro různé typy stravovacích provozů
Literatura