Název předmětu: Výživa a výživová politika
Ústav: 323 - Ústav chemie a analýzy potravin
Přednášející: doc. Ing. J. Pánek, CSc.
Zástupce: doc. Ing. J. Dostálová, CSc.
Rozsah: 2/0/0 z,Zk
Kredit: 3
Povinné předcházející předměty:
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Základní pojmy o výživě, faktory určující výživovou hodnotu.
  2. Hlavní živiny, metabolismus hlavních živin.
  3. Hlavní živiny, metabolismus hlavních živin.
  4. Esenciální látky a biofaktory.
  5. Esenciální látky a biofaktory.
  6. Energetické hospodářství organismu.
  7. Fyziologie a pathofyziologie výživy.
  8. Fyziologie a pathofyziologie výživy.
  9. Anatomie trávicího systému, jeho funkce a regulace.
  10. Anatomie trávicího systému, jeho funkce a regulace.
  11. Hodnocení jednotlivých potravin z hlediska výživy.
  12. Výživová doporučení, doporučené dávky živin a potravin, diferencování stravování.
  13. Společné stravování. Různé směry ve výživě. Rozdíly mezi výživou lidí a zvířat.
  14. Výživová politika. Organizace zabývající se výživou. Hygiena výživy.
Literatura