Vysoká škola chemicko-technologická v Praze:

Jméno a příjmení: Jan Pánek

Tituly: doc. Ing. CSc.

 

Rok narození: 1955

 

Rozsah pracovního vztahu: 1


Přednášky v předmětech:

           Výživa a výživová politika

 

Absolvovaná VŠ: VŠCHT Praha                       

Rok: 1979

 

Praxe od absolvování VŠ:

 

Od:

 

Do:

 

 

 

VŠCHT Praha - interní aspirantura

 

1979

 

1982

 

 

 

VŠCHT Praha - odborný asistent

 

1982

 

2001

 

 

 

docent

 

2001

 

 



Nejdůležitější publikace a další tvůrčí činnost za posledních pět let:

  1. Effectiveness of natural antioxidants in sunflower oil J. Pánek, L. Fantová, L. trojáková, Z. Réblová, J. Pokorný: Effecti (Podíl: 80 %)

2.      Základy výživy J. Pánek, J. Pokorný, J. Dostálová, P. Kohout: Základy výživy. Nakl (Podíl: 70 %)

3.      Possibilities of lipoxygenase inhibition by antioxidants 5. J. Pánek, J. Piskačová, S. Pokorná, J. Pokorný: Possibilities of li (Podíl: 75 %)

4.      Changes of the triglyceride composition of rapeseed oil during alkali and physical refining 4. W. Schwarz, J. Čmolík, Z. Réblová, J. Pokorný, J. Pánek: Changes of (Podíl: 50 %)

5.      Základy výživy a výživová politika J. Pánek, J. Pokorný, J. Dostálová: Základy výživy a výživová politika. (Podíl: 60 %)

6.      Effect of food component changes during frying on the nutrition value of fried food 13. J. Pokorný, J. Pánek, L. Trojáková: Effect of food component chang (Podíl: 40 %)

7.      Vliv antioxidantů na choroby krevního oběhu, zhoubné novotvary a stárnutí a důsledky pro naši výživu. (Influence of anti 17. J. Pokorný, J. Pánek: Vliv antioxidantů na choroby krevního oběhu, (Podíl: 50 %)

8.      Účinnost přírodních látek jako inhibitorů oxidace lipidů L. Fantová, J. Pánek, O. Elich, P. Hanzlík, J. Kreuziger: Účinnost (Podíl: 50 %)

9.      Volné radikály - oxidace v organismu 19. J. Pánek, O. Elich, L. Fantová, P. Hanzlík, J. Kreuziger: Volné ra (Podíl: 80 %)

Anotace nejvýznamnějších publikací, projektů, děl a další tvůrčí čin.:

·         J.Pánek, J. Pokorný, J. Dostálová, P. Kohout: Základy výživy. Nakl. Svoboda-servis, Praha, 2002, 205stran, ISBN 80-86320-23-5.

·         J. Pokorný, J. Pánek, L. Trojáková: Effect of food component changes during frying on the nutrition value of fried food. Modern aspects of nutrition, Forum of nutrition, S. Karger, Basel, CH , 2002; str. 348-350. ISBN 1-88573-464-8 Při smažení částečně přecházejí některé složky (ionty kovů, přirozené antioxidanty) smažené potraviny do smažícího oleje. Naopak, produkty oxidace a hydrolýzy triacylglycerolů oleje jsou absorbovány proteiny a sacharidy potraviny. Vznikající oxidované lipoproteiny snižují využitelnost proteinů a lipidů. Vznikající Maillardovy produkty příznivě ovlivňují senzorickou jakost pokrmu, zatímco vliv na nutriční hodnotu je malý. Dochází rovněž k dalším reakcím, zejména lipidových hydroperoxidů a vznikajících karbonylových sloučenin s aminokyselinami (hlavně basickými a sirnými), které mohou rovněž vést ke snižování nutriční hodnoty pokrmu.

·         J. Pánek, J. Piskačová, S. Pokorná, J. Pokorný: Possibilities of lipoxygenase inhibition by antioxidants, In: Natural Products Analysis (P. Schreier et al., eds.). Vieweg, Braunschweig, 341-344 (1998). ISBN 3-528-06923-6 Byla sledována schopnost některých antioxidantů inhibovat enzymovou oxidaci lipidů kalyzovanou lipoxygenasou - 1. Byla porovnávána inhibiční aktivita látek s antioxidační aktivitou (převážně fenolů) přítomných ve vybraných rostlinných extraktech, 1,4-dihydropyridinových derivátů a vybraných syntetických fenolů. Aktivita lipoxygenasy byla měřena spektrofotometricky při 234 nm (tvorba konjugovaných dienů) a voltametricky (měření úbytku kyslíku). Inhibiční aktivita většiny rostlinných extraktů byla srovnatelná s BHA, zatímco inhibiční aktivita 1,4-dihydropyridinových derivátů a většiny syntetických fenolových sloučenin byla 2 - 10krát vyšší. Ještě vyšší inhibiční aktivitu vykazoval glykosid rutin.

 

Pedagogický a vědecký pobyt v zahraničí:

 

Rok:

 

Doba:

 

 

 

žádný

 

 

 

 

 

Vědecká hodnost: VŠCHT Praha

 

(1985)

 

DrSc.:

 

()

 

Habilitace: VŠCHT Praha

 

(2001)

 

Obor: Chemie a analýza potravin

 

Jmenovací řízení:

 

()

 

Obor:

 

Počet citací v SCI:

 

Zahr.: 16

 

České: 0




File translated from TEX by TTH, version 3.20.
On 01 Apr 2003, 13:34.