Vysoká škola chemicko-technologická v Praze:

Jméno a příjmení: Jana Chumchalová

Tituly: Dr. Ing.

 

Rok narození: 1967

 

Rozsah pracovního vztahu: 1


Přednášky v předmětech:

           Mikrobiologie mléka a mléčných výrobků

 

Absolvovaná VŠ: VŠCHT Praha, FPBT                       

Rok:

 

Praxe od absolvování VŠ:

 

Od:

 

Do:

 

 

 

VŠCHT Praha, studijní pobyt katedra technologie mléka a tuků

 

1989

 

1991

 

 

 

VŠCHT Praha, postgraduální studium

 

1991

 

1995

 

 

 

VŠCHT Praha, asistent

 

1995

 

1998

 

 

 

VŠCHT Praha, odborný asistent

 

1998

 

 

 


Nejdůležitější publikace a další tvůrčí činnost za posledních pět let:

Vědecké práce v mezinárodních časopisech s oponentním řízením

1.      Chumchalová J., Josephsen J., Plocková M. The antimicrobial activity of acidocin CH5 and MRS broth and milk with added NaCl, NaNO3 and lysozyme.Int.J.Food Microbiol. 43, 33-38 (1998).

 

2.      Stiles J., Plocková M., Toth V., Chumchalová J. Inhibition of Fusarium sp. DMF 0101 by Lactobacillus  strains grown in MRS and Elliker broths. Adv. Food Sci. 21 (3/4), 117-121, (1999).

 

3.      Plocková M., Stiles J., Chumchalová J., Halfarová R. Control of mould growth on milk agar plates by Lactobacillus rhamnosus VT1 and  Lactobacillus reuteri 3265. Czech J. Food Sci. 19, 46-50 (2001).

 

4.      Mai D.T., Plocková M., Chumchalová J. Lactococcus lactis subsp. lactis LTM 32 a new bacteriocin-producing strain isolated from Vietnamese fermented milk. Czech J. Food Sci. 19(5), 171 – 176 (2001).

 

5.      Stiles J., Penkar S., Plocková M., Chumchalová J. Bullerman L.B. Antifungal activity  of sodium acetate and Lactobacillus rhamnosus. Journal of Food Protection 65(7), 1188-1191 (2002).

 

Přednášky na mezinárodních konferencích, sympoziích a odborných setkáních

 

1.     Chumchalová J.: Characteristics of bacteriocins produced by lactic acid bacteria. University of Nebraska, Lincoln, USA, 27.9.2002.

 

Anotace nejvýznamnějších publikací, projektů a realizovaných výsledků

 

1.      Chumchalová J., Josephsen J., Plocková M.: Characterization of acidocin CH5, a saccharolytic sensitive bacteriocin of Lactobacillus acidophilus CH5. Chem. Mikrobiol. Technol. Lebensm. 17, 145-150 (1995).

Byl objeven a částečně charakterizován bakteriocin - acidocin CH5 produkovaný kmenem Lactobacillus acidophilus CH5. Tento bakteriocin je částečně tepelně odolný, účinný v oblasti pH  3-9, a vykazující spektrum inhibiční aktivity na grampozitivní bakterie.

 

2.      Chumchalová J., Josephsen J., Plocková M.: The antimicrobial activity of acidocin CH5 in MRS broth and milk with added NaCl, NaNO3 and lysozyme. Int.J. Food Microbiol. 43, 33-38 (1998).

Supernatant obsahující bakteriocin acidocin CH5 produkovaný kmenem Lactobacillus acidophilus CH5 inhiboval růst kmene Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis  LTI30 v MRS bujonu a v mléce.    K inhibici docházelo také v kombinaci acidocinu CH5 s NaCl, NaNO3 a lysozymem opět v obou testovaných prostředích

 

3.      Stiles J., Penkar S., Plocková M., Chumchalová J. Bullerman L.B. Antifungal activity  of sodium acetate and Lactobacillus rhamnosus. Journal of Food Protection 65(7), 1188-1191 (2002).

Byla sledována antifungální účinnost kmene Lactobacillus rhamnosus VT1, octanu sodného a jejich kombinace proti 42 kmenům plísní agarovou difuzní metodou. Bylo potvrzeno, že octan sodný jako složka kultivačních medií (např. MRS) má silné antifungální účinky (ovlivnil růst 33 kmenů) a je proto nezbytné při sledování antifungálních aktivit mikroorganismů tuto vlastnost vzít do úvahy.

 

4.      Plocková M., Chumchalová J., Olšanská E., Ulrichová R. Selektivní stanovení bakterií mléčného kvašení ve feermentovaných mléčných výrobcích. Projekt pro Českomoravský svaz mlékárenský. Praha 1999.

Byla testována media doporučená pro stanovení rodů a druhů bakterií mléčného kvašení a bifidobakterií ve fermentovaných mléčných výrobcích. Vybraná media byla použita pro sledování stability mikroorganismů v uvedených potravinách dostupných na českém trhu.

 

  1. Patáková P., Chumchalová J., Savická D.: Galerie mikroorganismů. 1999-2000. Uložená na www stránce http://staff.vscht.cz/win/kch/galerie/index.html a zaregistrovaná ve vyhledávacím programu Seznam a Zmije pod stejným názvem.

Tato stránka sloužící jako audiovizuální pomůcka pro výuku mikrobiologie poskytuje základní informace o 75 různých druzích mikroorganismů majících význam v potravinářském průmyslu (čisté mlékařské kultury, mikroorganismy způsobující kažení potravin, kmeny produkující antimikrobiální látky). U většiny druhů jsou uvedeny mikroskopické fotografie zachycující charakteristické morfologické vlastnosti a fotografie makroskopické získané po kultivaci mikroorganismů na agaru.

 

Pedagogický a vědecký pobyt v zahraničí:

 

Rok:

 

Doba:

 

 

 

 

Forschungszentrum für Milch und Lebensmittel, TU München-Weihenstephan, SRN

 

1993

 

 

5 měsíců

 

 

 

 

 

 

Department of Dairy and Food Science, The Royal Veterinary and Agricultural University, Dánsko

 

 

1993

 

 

5 měsíců

 

 

 

 

 

Department of Dairy and Food Science, The Royal Veterinary and Agricultural University, Dánsko

 

1994

 

 

6 měsíců

 

 

 

 

Vědecká hodnost: VŠCHT Praha  Dr.

 

(1997 )

 

DrSc.:

 

()

 

Habilitace:

 

 

 

Obor:

 

Jmenovací řízení:

 

()

 

Obor:

 

Počet citací v SCI:

 

Zahr.:

 

České:




File translated from TEX by TTH, version 3.20.
On 01 Apr 2003, 13:34.