Vysoká škola
chemicko-technologická v Praze:
Jméno a příjmení: Jana Chumchalová |
Tituly: Dr. Ing. |
||
|
|
Přednášky v předmětech:
Mikrobiologie mléka a mléčných
výrobků
Absolvovaná VŠ: VŠCHT Praha,
FPBT |
Rok: |
Praxe od absolvování VŠ: |
Od: |
Do: |
|
VŠCHT
Praha, studijní pobyt katedra technologie mléka a tuků |
1989 |
1991 |
|
VŠCHT Praha, postgraduální studium |
1991 |
1995 |
|
VŠCHT Praha, asistent |
1995 |
1998 |
|
VŠCHT Praha, odborný asistent |
1998 |
|
Nejdůležitější publikace a další tvůrčí činnost za
posledních pět let:
1.
Chumchalová J., Josephsen J., Plocková M. The antimicrobial activity of acidocin CH5 and MRS broth and milk with added NaCl,
NaNO3 and lysozyme.Int.J.Food
Microbiol. 43, 33-38 (1998).
2.
Stiles J., Plocková M., Toth V., Chumchalová J. Inhibition of Fusarium sp. DMF 0101
by Lactobacillus strains grown in MRS and Elliker broths. Adv. Food Sci. 21 (3/4), 117-121,
(1999).
3.
Plocková M., Stiles
J., Chumchalová J., Halfarová
R. Control of mould growth on milk agar plates by Lactobacillus rhamnosus VT1 and Lactobacillus reuteri 3265. Czech J. Food Sci. 19, 46-50
(2001).
4.
Mai D.T., Plocková M., Chumchalová J. Lactococcus lactis subsp. lactis
LTM 32 a new bacteriocin-producing strain isolated from Vietnamese
fermented milk. Czech J. Food Sci. 19(5), 171 –
176 (2001).
5.
Stiles J., Penkar S., Plocková M., Chumchalová J. Bullerman L.B. Antifungal activity of sodium acetate and Lactobacillus rhamnosus. Journal of Food Protection 65(7),
1188-1191 (2002).
1. Chumchalová J.: Characteristics of bacteriocins produced by lactic acid bacteria. University of Nebraska, Lincoln, USA, 27.9.2002.
1.
Chumchalová J., Josephsen J., Plocková M.: Characterization of acidocin CH5,
a saccharolytic sensitive bacteriocin
of Lactobacillus acidophilus
CH5. Chem. Mikrobiol. Technol. Lebensm. 17, 145-150
(1995).
Byl
objeven a částečně charakterizován bakteriocin - acidocin CH5 produkovaný kmenem Lactobacillus
acidophilus CH5. Tento bakteriocin
je částečně tepelně odolný, účinný v oblasti
pH 3-9, a vykazující spektrum
inhibiční aktivity na grampozitivní bakterie.
2.
Chumchalová J., Josephsen J., Plocková M.: The antimicrobial activity of acidocin CH5 in MRS broth and milk with added NaCl,
NaNO3 and lysozyme. Int.J.
Food Microbiol. 43, 33-38 (1998).
Supernatant
obsahující bakteriocin acidocin
CH5 produkovaný kmenem Lactobacillus acidophilus CH5 inhiboval růst kmene Lactobacillus delbrueckii subsp. lactis LTI30 v MRS bujonu a v mléce. K inhibici docházelo také v kombinaci acidocinu CH5 s NaCl, NaNO3
a lysozymem opět v obou testovaných
prostředích
3.
Stiles J., Penkar S., Plocková M., Chumchalová J. Bullerman L.B. Antifungal activity of sodium acetate and Lactobacillus rhamnosus. Journal of Food Protection 65(7), 1188-1191 (2002).
Byla
sledována antifungální účinnost kmene Lactobacillus rhamnosus VT1,
octanu sodného a jejich kombinace proti 42 kmenům plísní agarovou difuzní metodou. Bylo
potvrzeno, že octan sodný jako složka kultivačních medií (např. MRS)
má silné antifungální účinky (ovlivnil růst
33 kmenů) a je proto nezbytné při sledování antifungálních
aktivit mikroorganismů tuto vlastnost vzít do úvahy.
4.
Plocková M., Chumchalová J., Olšanská E., Ulrichová R. Selektivní
stanovení bakterií mléčného kvašení ve feermentovaných
mléčných výrobcích. Projekt pro Českomoravský svaz mlékárenský. Praha
1999.
Byla
testována media doporučená pro stanovení rodů a druhů bakterií
mléčného kvašení a bifidobakterií ve
fermentovaných mléčných výrobcích. Vybraná media byla použita pro
sledování stability mikroorganismů v uvedených potravinách dostupných
na českém trhu.
Tato stránka sloužící jako audiovizuální pomůcka pro výuku
mikrobiologie poskytuje základní informace o 75 různých druzích
mikroorganismů majících význam v potravinářském průmyslu
(čisté mlékařské kultury, mikroorganismy způsobující kažení potravin,
kmeny produkující antimikrobiální látky). U většiny druhů jsou
uvedeny mikroskopické fotografie zachycující charakteristické morfologické
vlastnosti a fotografie makroskopické získané po kultivaci mikroorganismů
na agaru.
Pedagogický a vědecký pobyt v zahraničí: |
Rok: |
Doba: |
|
Forschungszentrum für Milch
und Lebensmittel, TU München-Weihenstephan, SRN |
1993 |
5 měsíců |
|
Department of Dairy and Food Science, The Royal Veterinary and Agricultural University, Dánsko |
1993 |
5 měsíců |
|
Department of Dairy and Food Science, The Royal Veterinary and Agricultural University, Dánsko |
1994 |
6 měsíců |
Vědecká hodnost: VŠCHT Praha Dr. |
(1997 ) |
DrSc.: |
() |
Habilitace: |
|
Obor: |
Jmenovací řízení: |
() |
Obor: |
Počet citací v SCI: |
Zahr.: |
České: |
File translated from
TEX by TTH,
version 3.20.
On 01 Apr 2003, 13:34.