Název předmětu: Mikrobiologie mléka a mléčných výrobků
Ústav: 322 - Ústav technologie mléka a tuků
Přednášející: Dr. Ing. J. Chumchalová
Zástupce: doc. Ing. M. Plocková, CSc.
Rozsah: 2/1/0 z,Zk
Kredit: 4
Povinné předcházející předměty:
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty:

 Anotace:

  1. Pozitivně a negativně působící mikroorganismy (MO) v mléce a mléčných výrobcích.
  2. Mikrobiální změny některých důležitých složek mléka.
  3. Bakterie mléčného kvašení (BMK), taxonomie, fyziologie, základy metabolismu.
  4. BMK - funkční vlastnosti technologické, protektivní, probiotické.
  5. Mikrobiologie syrového mléka, systémy hodnocení jakosti.
  6. Tepelné ošetření mléka pasterací, hygienický význam, mikroflóra pasterovaného mléka.
  7. Tepelné ošetření mléka a mlékárenských výrobků sterilací, UHT výrobky.
  8. Mikrobiální stabilita mlékárenských výrobků zahuštěných a sušených.
  9. Mikrobiální stabilita másla a mražených smetanových krémů.
  10. Zákysové mlékařské kultury (ZMK), formy, způsoby použití.
  11. ZMK - jednotlivé typy bakteriálních, kvasinkových a plísňových kultur.
  12. Fermentované mléčné nápoje.
  13. Vliv výrobního postupu na hygienickou bezpečnost a trvanlivost sýrů.
  14. Zrací proces a mikrobiální vady přírodních sýrů, tavené sýry, využití syrovátky.
Literatura