Vysoká škola chemicko-technologická v Praze:

Jméno a příjmení: Mojmír Rychtera

Tituly: prof. Ing. CSc.

 

Rok narození: 1937

 

Rozsah pracovního vztahu: 1


Přednášky v předmětech:

           Tradiční biotechnologie

           

Absolvovaná VŠ: VŠCHT Praha                       

Rok: 1960

 

Praxe od absolvování VŠ:

 

Od:

 

Do:

 

 

 

odborný asistent VŠCHT Praha

 

1960

 

1980

 

 

 

docent VŠCHT Praha

 

1980

 

1992

 

 

 

profesor VŠCHT Praha

 

1992

 

2003

 

 

 

VUT Brno, FCH (50 %)

 

1996

 

 



Nejdůležitější publikace a další tvůrčí činnost za posledních pět let:

  1. Evaluation of Saccharomyces cerevisiae cell number and viability by different counting methods Biotechnolo.Techniques 13,787, 1999 (Podíl: 20 %)

2.      Optimization of Microbial Metabolite Production in Food Processes Novel Processes and Control Technol. in the Food Industry, IOS 2001 (Podíl: 100 %)

3.      Optimization of Ergosterol Biosynthesis by Saccharomyces cerevisiae - Choice of objective function. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 10 (3), 29-34 (2001) (Podíl: 20 %)

4.      Application of Electrodialysis for Lactic Acid Recovery Czech J. Food Sci. 19, 73-80, 2001 (Podíl: 20 %)

5.      Vliv měrné růstové rychlosti na tvorbu sterolů u kvasinky Saccharomyces cerevisiae při přítokované kultivaci Czech J. Food Sci. 18, 110-114, 2000 (Podíl: 15 %)

6.      Vedlichová Z., Debourg A., Rychtera M., Van Nedervelde L.: Impact of biacidification on overall beer quality Czech J. Food Sci., 18, 2000, 272-273 (Podíl: 10 %)

7.      Control strategies of a fed-batch production of sterols in yeasts 7th Eur. Congr. Intel. Tech. and Soft Comp. Aachen 1999, CD ROM (Podíl: 30 %)

8.      Způsob kontinuální výroby kyseliny mléčné s recyklací biomasy ČS. Pat. 287129, 2000 (Podíl: 30 %)

9.      Optimization of Microbial Lactic Acid Production in Integrated Process EUROSUSTAIN 2002 Proceedings, CD ROM, Rhodos 2002 (Podíl: 30 %)

Anotace nejvýznamnějších publikací, projektů, děl a další tvůrčí čin.:

·         Rychtera M. et al.: Several aspects of the yeast cultivation on sulphite waste liquors and synthetic ethanol, Process Biochem.12,1977,s.26-30. Článek pojednává o problematice růstu kvasinek Candida utilis na smesnem substrátu pri kontinuální kultivaci. Nalezeny optimální hodnoty pro proces.

·         Rychtera M., Tichá J.: The mutual relationship of important biochemical and technological activities in Baker's yeasts. In"Progress in Cereal Chemistry and Technology, Elsevier 1983". Kapitola pojednává o vztahu mezi klíčovými enzymovými aktivitami pekařského droždí určujícími jeho kvalitu.

·         Rychtera M.:Optimization of Microbial Metabolite Production in Food Processes, In" Novel Processes and Control Technol. in the Food Industry, IOS 2001". Kapitola pojednává o metodách optimalize fermentačních podmínek a řízení fermentačního procesu. Uveden příklad aplikace při řešení biosyntézy sterolů.

 

Pedagogický a vědecký pobyt v zahraničí:

 

Rok:

 

Doba:

 

 

 

University of Birmingham, UK

 

1972

 

10 měsíců

 

Vědecká hodnost: VŠCHT Praha

 

(1968)

 

DrSc.:

 

()

 

Habilitace: VŠCHT, FPBT

 

(1980)

 

Obor: Bioinž. a kvasná chemie

 

Jmenovací řízení: VŠCHT Praha

 

(1992)

 

Obor: Biotechnologie

 

Počet citací v SCI:

 

Zahr.: 93

 

České: 5




File translated from TEX by TTH, version 3.20.
On 01 Apr 2003, 13:34.