Název předmětu: Tradiční biotechnologie
Ústav: 319 - Ústav kvasné chemie a bioinženýrství
Přednášející: prof. Ing. M. Rychtera, CSc.
Zástupce: Ing. P. Dostálek, CSc.
Rozsah: 2/1/0 z,Zk
Kredit: 4
Povinné předcházející předměty: Základy mikrobiologie, Základy biochemie
Povinné souběžné předměty:
Doporučené předcházející předměty: Bioekologie

 Anotace:

  1. Obecné technologické schéma. Suroviny a media pro fermentační výroby
  2. Teoretické základy kultivace mikroorganismů
  3. Suroviny pivovarské technologie - ječmen, chmel, voda
  4. Sladovací proces – princip, blokové schéma, technologické postupy.
  5. Pivovarský proces. Technologie přípravy sladiny.
  6. Chmelovar.
  7. Kvasný proces. Konečné operace pivovarské technologie
  8. Biotechnologie pekařského droždí. Výroba krmné biomasy
  9. Produkce ethanolu mikroorganismy. Fermentace, izolace.
  10. Výroba glycerolu, butanolu a acetonu
  11. Mikrobní produkce organických kyselin.
  12. Výroba citronové kyseliny. Výroba mléčné kyseliny
  13. Výroba bioplynu z odpadů biotechnologického průmyslu
  14. Přehled jednotlivých výrob v hmotnostních a energetických bilancích
Literatura