Acetobacter aceti

Taxonomické zařazení: Acetobacteraceae

Reakce na Gramovo barvení: G-

Tvar a uspořádání buněk: elipsoidní až tyčky, rovné nebo mírně zakřivené, jednotlivé, ve dvojicích nebo řetízky

Velikost buňky [µm]: 1,0-4,0 x 0,6-0,8

Pohyblivost: pohyblivé nebo nepohyblivé

Vztah ke kyslíku: aerobní

Způsob výživy: chemoorganotrofní

Optimální kultivační teplota: 30-35°C

Speciální požadavky na výživu a růst:

Hlavní diagnostické znaky: produkce kyseliny glukonové a krystalků Ca-5-keto glukonátu

Obsah G+C [mol %]: 55,9-59,5

Výskyt a význam: saké, tequila, vinná réva, jablečný mošt, pivo, kefír

Poznámka: oxiduje etanol na kyselinu octovou

Fotografie:

Acetobacter aceti CCM 3620
médium č.61 (manitolový agar), 30°C, 48h.
  
Acetobacter aceti CCM 3620
Gramovo barvení, médium č.61, 48h, kromě buněk jsou v preparátu patrná vlákna celulózy.

Zpět na abecední seznam mikroorganismů.