Bacillus cereus
Taxonomické zařazení: Bacillus
Reakce na Gramovo barvení: G+
Tvar a uspořádání buněk: tyčky v řetízcích, endospóry oválné nezduřující buňku
Velikost buňky [µm]: 3-5 x 1,0-1,2
Pohyblivost: pohyblivý
Vztah ke kyslíku: aerobní i anaerobní
Způsob výživy: chemoorganotrofní
Optimální kultivační teplota: 30 °C
Speciální požadavky na výživu a růst:
Hlavní diagnostické znaky: kataláza pozitivní, lecináza pozitivní, tvoří acetoin, hydrolyzuje želatinu, škrob, kasein a eskulin, redukuje nitráty, roste při 40 °C a anaerobně
Obsah G+C [mol %]: 31,7-40,1
Výskyt a význam: půda, voda, potraviny
Poznámka: produkuje toxiny
Fotografie:
| 
   Bacillus cereus CCM 2010  | 
 |
| 
   
  | 
  
   
  | 
 
| 
   Bacillus cereus CCM 2010   |