Brevibacterium linens

Taxonomické zařazení: Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Brevibacteriaceae - sekce Nepravidelné nesporulující grampozitivní tyčinky

Reakce na Gramovo barvení: pozitivní

Tvar a uspořádání buněk: cyklus kok-tyčinka, koryneformní morfologie v exponenciální fázi tvoří nepravidelné štíhlé tyčinky vyskytující se samostatně, v párech ve tvaru V nebo větvené, starší kultura (3-7 dní) kokoidní buňky

Velikost buňky [µm]: tyčinky 1,5-6,0 x 0,6-1,2, koky 0,6-1,0

Pohyblivost: ne

Vztah ke kyslíku: obligátní aerob

Způsob výživy: chemoorganotrofní

Optimální kultivační teplota: 20-25oC

Speciální požadavky na výživu a růst: pepton a kvasničný extrakt, světlo (nezbytné pro tvorbu žlutooranžového až tmavěčerveného pigmentu)

Hlavní diagnostické znaky: katalasapozitivní, oxidasanegativní, proteolytické schopnosti, halotolerantní (růst v přítomnosti 8 % hm. NaCl), nepřežívá záhřev na 60oC po dobu 30 min

Obsah G+C [mol %]: 60-64

Výskyt a význam: výskyt - lidská kůže; použití - výroba sýrů s mazem na povrchu (Olomoucké tvarůžky, Romadur)

Poznámka: z alfa-methioninu tvoří methanthiol (aroma sýrů čedarového typu),

Fotografie:

Brevibacterium linens LCC 97
Vzhled povrchových kolonií po aerobní kultivaci na Agaru s glukosou, tryptonem a kvasničným extraktem (48 h při 23oC): 1-2 mm žluté okrouhlé kolonie s hladkými okraji, lesklé, vypouklé, měkké konzistence.

 

 

Brevibacterium linens LCC 97
Barveno podle Grama po aerobní kultivaci v bujonu s glukosou, tryptonem a kvasničným extraktem (18 h při 23oC), zvětšení 10 x 100.

Zpět na abecední seznam mikroorganismů.