Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides

Taxonomické zařazení: Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Lactobacillaceae - sekce Grampozitivní koky

Reakce na Gramovo barvení: pozitivní

Tvar a uspořádání buněk: nesporulující kokovité nebo oválné buňky v krátkých nebo středně dlouhých řetízcích. Morfologie se mění v závislosti na kultivačních podmínkách -pod stresem, na pevných mediích a v mediích s glukosou dochází k prodloužení buněk. V mléce kokovité buňky.

Velikost buňky [µm]: 0,7-1,2 x 0,5-0,7

Pohyblivost: ne

Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní

Způsob výživy: chemoorganotrofní,

Optimální kultivační teplota: 20-25oC

Speciální požadavky na výživu a růst: komplexní, kyselina glutamová, valin obligátní požadavek na fermentovatelné sacharidy

Hlavní diagnostické znaky: katalasanegativní, fermentativní metabolismus, sacharidy štěpí na D(-) kyselinu mléčnou, octovou, ethanol a CO2, využívá citráty za tvorby diacetylu, acetoinu a CO2, nehydrolysuje arginin, neredukuje nitráty, některé kmeny produkují extracelulární dextrany

Obsah G+C [mol %]: 37-39, některé 40-41

Výskyt a význam: výskyt a kažení- rostlinný materiál obsahující sacharidy, maso, mléko a mléčné výrobky; použití - fermentace potravin (zelenina, mléčné výrobky, sladová a obilná whisky, káva, kakao, vanilkové lusky)

Poznámka: extracelulární dextrany jsou tvořeny při kultivaci kmenů na pevných mediích se sacharosou. Vzhled kolonií se liší podle typu produkovaného dextranu, nehemolytický druh

Fotografie:

Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides LCC 209
Vzhled povrchových kolonií po aerobní kultivaci na M17 agaru s glukosou (48 h při 20oC): 1-3 mm béžové okrouhlé kolonie s hladkými okraji, lesklé, vypouklé

 

 

Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides LCC 209
Barveno podle Grama po aerobní kultivaci v M17 bujonu s glukosou (18 h při 20oC), zvětšení 10 x 100.

Zpět na abecední seznam mikroorganismů.