Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides
Taxonomické zařazení: Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Lactobacillaceae - sekce Grampozitivní koky
Reakce na Gramovo barvení: pozitivní
Tvar a uspořádání buněk: nesporulující kokovité nebo oválné buňky v krátkých nebo středně dlouhých řetízcích. Morfologie se mění v závislosti na kultivačních podmínkách -pod stresem, na pevných mediích a v mediích s glukosou dochází k prodloužení buněk. V mléce kokovité buňky.
Velikost buňky [µm]: 0,7-1,2 x 0,5-0,7
Pohyblivost: ne
Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní
Způsob výživy: chemoorganotrofní,
Optimální kultivační teplota: 20-25oC
Speciální požadavky na výživu a růst: komplexní, kyselina glutamová, valin obligátní požadavek na fermentovatelné sacharidy
Hlavní diagnostické znaky: katalasanegativní, fermentativní metabolismus, sacharidy štěpí na D(-) kyselinu mléčnou, octovou, ethanol a CO2, využívá citráty za tvorby diacetylu, acetoinu a CO2, nehydrolysuje arginin, neredukuje nitráty, některé kmeny produkují extracelulární dextrany
Obsah G+C [mol %]: 37-39, některé 40-41
Výskyt a význam: výskyt a kažení- rostlinný materiál obsahující sacharidy, maso, mléko a mléčné výrobky; použití - fermentace potravin (zelenina, mléčné výrobky, sladová a obilná whisky, káva, kakao, vanilkové lusky)
Poznámka: extracelulární dextrany jsou tvořeny při kultivaci kmenů na pevných mediích se sacharosou. Vzhled kolonií se liší podle typu produkovaného dextranu, nehemolytický druh
Fotografie:
Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides LCC 209 |
|
|
|
Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides LCC 209 |