Propionibacterium freudenreichii subsp. freudenreichii

Taxonomické zařazení: Doména Bacteria - Oddělení Firmicutes - čeleď Propionibacteraceae - sekce Nepravidelné nesporulující grampozitivní tyčinky

Reakce na Gramovo barvení: pozitivní

Tvar a uspořádání buněk: nesporulující pleomorfní difteroidní buňky, často krátké a široké tyčinky, samostatně, v párech, řetízcích, V nebo Y konfigurace

Velikost buňky [µm]: 1,0-5,0 x 0,5-0,8

Pohyblivost: ne

Vztah ke kyslíku: fakultativně anaerobní

Způsob výživy: chemoorganotrofní

Optimální kultivační teplota: 30-37oC

Speciální požadavky na výživu a růst: komplexní, kyselina panthotenová a biotin

Hlavní diagnostické znaky: katalasapositivní, fermentativní metabolismus, sacharidy štěpí na kyselinu propionovou a octovou a CO2, produkuje vitamin B12

Obsah G+C [mol %]: 65-66

Výskyt a význam: výskyt - sýry, mléčné výrobky,lidská kůže; použití - sýrařství (tvorba "ok" v sýrech švýcarského typu), komerční výroba kyseliny propionové

Poznámka: vytváří prolin a další aminokyseliny, které dodávají sýru typickou chuť a vůni, nehemolytický druh

Fotografie:

Propionibacterium freudenreichii subsp. freudenreichii LCC 691
Vzhled povrchových kolonií po aerobní kultivaci na MRS agaru (48 h při 37oC): 1-2 mm smetanové až světle hnědé okrouhlé kolonie s hladkými okraji, lesklé, vypouklé, měkké konzistence kolonie

 

 

Propionibacterium freudenreichii subsp. freudenreichii LCC 691
Barveno podle Grama po aerobní kultivaci v MRS bujonu (18 h při 37oC), zvětšení 10 x 100.

Zpět na abecední seznam mikroorganismů.